Finlanda ia foarte în serios apărarea civilă, având 50.500 de adăposturi antiaeriene
Externe 23 decembrie 2024, 16:23 | 81

Finlanda este o țară care ia foarte în serios apărarea civilă, având 50.500 de adăposturi antiaeriene, capabile să adăpostească 4,8 milioane de oameni. Fiind vecină cu Rusia și având în vedere războiul din Ucraina, autoritățile de apărare civilă din Finlanda nu lasă nimic la voia întâmplării, chiar dacă unele adăposturi au fost transformate într-un decor festiv.

Sub aglomeratul Helsinki, un scurt drum cu liftul transportă vizitatorii într-un oraș subteran vast, un adăpost modern, construit pentru a proteja până la 6.000 de locuitori ai capitalei finlandeze. Construit în 2003, adăpostul de apărare civilă Merihaka dispune de pereți de presiune din beton, uși groase de oțel și este capabil să găzduiască rezidenții timp de mai multe luni.

TOMI RASK, instructor de apărare civilă: "Finlanda s-a pregătit întotdeauna pentru război, încă din 1917, odată cu obținerea independenței, care a venit prin război. Am învățat din experiențele vecinilor noștri. Știm că toți vecinii noștri au capacitatea de a ne face rău nouă sau cetățenilor noștri. De aceea, considerăm că trebuie să ne pregătim pentru astfel de efecte asupra civililor."

Nu este un mister la ce vecin se referă. Finlanda are o istorie plină de conflicte cu Rusia, cu care împarte o graniță de 1.340 de kilometri.

Finlandezii au participat la zeci de războaie împotriva vecinului lor de est, de-a lungul secolelor, ca parte a Regatului Suediei și ca națiune independentă, inclusiv două războaie cu Uniunea Sovietică.

Tomi Rask, instructor de apărare civilă, Serviciile de Salvare Helsinki: "Această unitate poate găzdui 6.000 de persoane, oferind protecție completă CBRN (chimică, biologică, radiologică, nucleară și explozibilă) pentru toate cele 6.000 de persoane. Este capabilă să adăpostească oamenii pentru câteva zile sau chiar luni, dacă este necesar."

Spre deosebire de alte țări europene, Finlanda a păstrat majoritatea adăposturilor sale subterane din timpul Războiului Rece în stare bună. Iar - în cazul Merihaka - chiar a adăugat la ele. În 2023, după ani de neutralitate și în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Finlanda a devenit al 31-lea membru al alianței NATO. Multe dintre adăposturi operează pe un principiu de "utilizare multiplă," astfel, atunci când nu adăpostesc civili - găzduiesc afaceri locale, inclusiv o parcare subterană, săli de sport și locuri de joacă pentru copii.

Națiunea nordică menține adăposturi în orașe și alte zone dens populate, capabile să găzduiască aproximativ două treimi din populația sa. În 2022, un recensământ a arătat că Finlanda are 50.500 de adăposturi de apărare civilă, cu spațiu pentru un total de 4,8 milioane de oameni. Câteva dintre ele sunt proiectate să reziste la detonarea unei bombe nucleare de 100 de kilotone.

Opinia ta contează. Comentează!