Salome Zurabișvili a criticat reacţia lentă a Europei şi a îndemnat-o să acţioneze mai puternic în faţa crizei din Georgia
Externe 18 decembrie 2024, 20:43 | 204

Președintele pro-occidental al Georgiei, Salome Zurabișvili, a criticat miercuri reacţia lentă a Europei şi a îndemnat-o să acţioneze mai puternic în faţa crizei politice din ţara sa. În faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg. Zurabișvili a chemat Europa să susţină „apelul la noi alegeri”, după legislativele din 26 octombrie calificate de opoziţie drept fraudate. Marți, protestele din Georgia au continuat pentru a 20-a zi consecutiv.

SALOME ZURABIȘVILI, președintele în exercițiu al Georgiei: "În timp ce drapelele europene sunt interzise la Tbilisi, georgienii aşteaptă încă măsuri puternice din partea Bruxellesului şi a Washingtonului. Şi eu sper că nu va trebui să aşteptăm o criză mai profundă pentru ca Europa să acţioneze. Ori mergem la alegeri, ori mergem într-o direcție necunoscută. Dar asta cu siguranță mergem spre o criză și va trebui să faceți față în condiții mult mai grave."

„Dacă Europa nu poate exercita un efect de pârghie asupra unei țări de 3,7 milioane, cum se poate aștepta să concureze cu giganții secolului XXI?”, a întrebat Salome Zurabișvili. „Până acum, Europa a făcut față provocării la jumătate. Acolo unde georgienii au luptat zi și noapte, europenii au întârziat să se trezească și să reacționeze”, a continuat Zurabișvili, care anunţase anterior că va refuza să îşi predea mandatul cum este prevăzut, pe 29 decembrie, atât timp cât nu vor fi organizate noi alegeri legislative.

Marți, protestatarii au organizat marșuri prin capitala Tbilisi, iar apoi s-au adunat în fața Parlamentului pentru a 20-a zi consecutiv.

Decizia guvernului georgian, instituit după alegerile controversate din octombrie, de a amâna până în 2028 negocierile de aderare la Uniunea Europeană a declanșat aproape trei săptămâni de proteste zilnice în țara din Caucazul de Sud. În faza inițială a protestelor, polițiștii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimile, Ministerul de Interne raportând că peste 400 de persoane au fost arestate.

Sâmbătă, un colegiu electoral dominat de partidul puterii l-a desemnat preşedinte al Georgiei pe Mihail Kavelaşvili, în urma unui vot boicotat de opoziţie şi considerat ilegal de actuala şefă a statului.

Luni, miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit că blocul ar trebui să suspende călătoriile fără viză pentru oficialii georgieni care dețin pașapoarte diplomatice, iar Statele Unite pregătesc noi sancțiuni.

Opinia ta contează. Comentează!