Rusia o acuză pe Maia Sandu că pregăteşte planul unei operaţiuni militare în regiunea transnsitreană
Noi provocări zămislite la Moscova. Serviciul de Informații Externe al Rusiei o acuză pe președintele, Maia Sandu, că pregăteşte planul unei operaţiuni militare în regiunea transnsitreană cu scopul de a prelua cu forța centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Guvernul de la Chișinău respinge acuzațiile, iar șeful administrației prezidențiale, Adrian Băluțel, a calificat afirmațiile propagate de Moscova drept „false și periculoase”. Autoritățile atrag atenția că valul de dezinformări răspândite pe rețelele sociale urmărește scopul de a semăna panică în societate.
Într-un comunicat al Serviciului de Informații Externe al Rusiei se arată că președintele, Maia Sandu, ar fi avut recent o întâlnire cu reprezentanții guvernului în domeniul securității energetice, iar în urma acesteia ar fi fost stabilit un plan de preluare a controlului asupra regiunii transnistrene.
Comunicatul Serviciului de Informații Externe al Rusiei: "Președintele Republicii Moldova a avut recent o întrevedere cu cei din conducerea guvernului pe probleme de securitate energetică. Întâlnirea s-a încheiat cu următoarele cuvintele ale Maiei Sandu despre necesitatea elaborării unui plan pentru o operațiune militară care să stabilească controlul asupra Transnistriei și să elimine prezența rusă de menținere a păcii în regiune. Nimeni nu poate garanta că președintele Republicii Moldova nu va încerca cu adevărat să declanșeze un război în regiune."
Acesta este un fals generat de Kremlin menit să producă destabilizare, a declarat premierul, Dorin Recean, în debutul ședinței Cabinetului de miniștri.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "În spațiul public se promovează din nou un fals și un scenariu apocaliptic că Republica Moldova ar intenționa să preia controlul în Transnistria să facă scenarii militare și așa mai departe. Menționez încă odată. Asta face parte din războiul hibrid. Cei care lansează astfel de scenarii, mă refer la Kremlin, mai bine ar face ceea ce sunt obligați să facă conform contractului, să livreze gaze naturale în stânga Nistrului."
Republica Moldova va soluționa problema transnsitreană pașnic și nu există alte scenarii, a subliniat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare: "Chișinăul militează pentru soluționarea pașnică - am obosit să spunem acest lucru - soluționarea pașnică a diferendului transnistrean. Nu luăm în niciun caz în calcul posibilitatea unor operațiuni militare în zonă."
Șeful Cabinetului președintelui Maia Sandu, Adrian Băluțel, a catalogat afirmațiile Serviciului de Informații Externe al Rusiei drept „dezinformări grave și periculoase”.
ADRIAN BĂLUȚEL, șeful Cabinetului președintelui Maia Sandu: "Este fals că autoritățile Republicii Moldova ar pregăti acțiuni militare în regiunea transnistreană. Sunt dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere. Reiterăm, Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea problemei transnsitrene este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova."
Președintele Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, atrage atenția că, în următoarea zile, ar urma să apară pe rețelele sociale un nou val de minciuni zămislite la Kremlin pentru a destabiliza Republica Moldova, în special în contextul alegerilor parlamentare din vară.
VALERIU PAȘA, președintele Comunității WatchDog.MD: "Federația Rusă își urmează planul de război informațional împotriva Republicii Moldova, de data aceasta pe episodul legat de situația din stânga Nistrului. Încearcă să sustragă atenția că provoacă în mod artificial această criză prin a minți că nu poate din cauza Moldovei sau Ucrainei livra gaz în regiunea transnistreană. Și ca să nu înțeleagă oamenii din Republica Moldova că este o criză nemotivată, pe care a pus-o la cale Moscova, aruncă tot felul de falsuri ca să bage lumea în sperieți."
Săptămâna trecută, președintele Maia Sandu a declarat că autoritățile de la Chișinău își doresc rezolvarea problemei transnistrene, însă doar în condiții pașnice. „Dacă va exista un plan care să aducă o pace justă și sustenabilă în Ucraina și, bineînțeles, dacă va exista un plan realizabil care să permită soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, vom fi acolo ca să punem această problemă pe agendă”, a punctat Maia Sandu.