La concursul „Democrația prin teatru”” au fost depuse peste 50 de piese de teatru și peste 20 scenarii de film
Cultură 30 noiembrie 2022, 20:05 | 1177

Corupția poate fi prevenită și prin mijloace artistice. Au înțeles acest lucru mai mulți tineri de la Chișinău și București, care au participat la un proiect inedit: „Democrația prin teatru: Reflexia integrității în oglinda scenei”. Astăzi au fost numite cele mai reușite scenarii pentru scurt-metraje sau piese de teatru. Una dintre acestea va fi montată în scena Teatrului „Mihai Eminescu”.

La concursul inițiat de Centrul de Teatru din Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție au fost depuse peste 50 de piese de teatru și peste 20 scenarii de film. Cei mai buni la buni la categoria scurt-metraj au fost elevii clasei a VII-a de la liceul ”Mihai Eminescu” din Anenii Noi.

Tinerii spun că prin munca lor vor să-i facă pe ceilalți să conștientizeze că fenomenul corupției este un viciu, care trebuie înfruntat.

Corupția nu are frontiere, există în toată lumea, și este important ca acest flagel să fie combătut pe toate căile, afirmă un alt câștigător al concursului, Constantin Venerus Popa, din București.

CONSTANTIN VENERUS POPA, medic, autor dramatic, București: "Piese se numește ”Acum nu se poate” și subiectul principal sigur este corupția care și în România, și în Republica Moldova, și în multe alte țări, a împânzit societatea, o putem întâlni practic în toate straturile. Nu teatrul, nu filmul, sunt cele care pot limita acest fenomen, dar ele pot trage un semnal de alarmă și să arate lumii întregi că îi avem în vizor pe acești indivizi."

Cele patru filme câștigătoare vor fi publicate pe pagina web a Centrului de Teatru din Moldova, iar cele cinci piese de teatru vor fi tipărite.

ALINA ȚURCANU, președinte, Centrul de Teatru din Moldova: "Am considerat că arta dramatică și filmică sunt două căi, care, unindu-se, vor produce efectul scontat: să vorbim despre corupție, să sensibilizăm tinerii, pentru că ei sunt generația care urmează să ne guverneze în continuare."

Ofițerii Centrului Național Anticorupție urmează să meargă în localități, pentru a prezenta scurt-metrajele.

ION PRUTEANU șef Direcția educație anticorupție, CNA: "Vom avea interacțiunea cu publicul, vom implica și voluntarii Centrului Național Anticorupție în aceste activități și sper că acest fel de activități să fie preluate și de alte entități, autorități, și în felul ăsta să arătăm că Centrul Național Anticorupție poate și altfel să prevină corupția, și prin teatru."

Proiectul „Democrația prin teatru: Reflexia integrității în oglinda scenei” a fost implementat cu sprijinul financiar al The European Endowment For Democracy și al Biroului Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!