SANDU: Hotărârea Curții Constituționale nu schimbă evaluarea care i-a fost făcută fostului procuror general
Politic 14 noiembrie 2023, 15:37 | 691

Decizia Înaltei Curți privind neconstituționalitatea articolului, în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general, nu înseamnă că acesta va reveni la șefia Procuraturii Generale. De această părere este președintele, Maia Sandu, care a comentat subiectul în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol, care nu mai există, pentru că înainte de asta s-a pronunțat Comisia de la Veneția și a zis ca nu era suficient de bun acel articol. Parlamentul a modificat legea cu privire la evaluarea procurorului general și, respectiv, această constatare a Curții Constituționale cumva se referă la ceva ce nu mai există. Asta nu schimbă evaluarea, care i-a fost făcută fostului procuror general."

Decizia Curții Constituționale nu schimbă planul guvernării, care este și o condiție a Uniunii Europene, privind un proces nou de selectare a procurorului general, inclusiv cu testarea integrității, a mai adăugat șefa statului. Anterior, avocatul lui Alaxandr Stoianoglo a declarat că decizia Curții Constituționale „deschide o portiță” pentru ca fostul procuror general să revină la șefia instituției. Șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a declarat luni seara, la un post privat de televiziune, că instituția pe care o reprezintă va examina chestiunea privind evaluarea lui Alexandr Stoianoglo și a adăugat că acesta este un subiect juridic, nu politic. Într-o altă ordine de idei, Maia Sandu a spus că nu este mulțumită de viteza implementării reformei justiției. „S-ar fi putut face mai rapid dacă nu exista rezistență din interiorul sistemului”, a subliniat șefa statului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Ne-am dorit să vedem mai repede să se întâmple lucrurile și să se facă ordine și să scăpăm de oamenii, care au comis ilegalități, care au luat mită, care rămân în sistem. Ei discreditează sistemul și discreditează justiția în general."

Într-un alt context, șefa statului a spus că speră că peste o lună Consiliul European va decide deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar. Mai mult, Maia Sandu a declarat că dacă Bruxelles-ul va păstra deschiderea pentru integrarea europeană a țării noastre, iar autoritățile de la Chișinău vor depune un efort mai mare, aderarea ar fi posibilă înainte de anul 2030.

Opinia ta contează. Comentează!