Clacă mare la Cobîlea
Stejarul, sub al cărui coroană s-ar fi odihnit Ștefan cel Mare, a fost înconjurat a câta oară de către oamenii din satul Cobîlea, unde falnicul arbore se află de peste 700 de ani. De data aceasta, sătenii au făcut un lucru de păstrare a vechiului copac - i-au învelit trunchiul cu lut, în speranța că va mai ține mulți ani înainte, spre bucuria tuturor. După ce stejarul a fost tratat cum se cuvine, sătenii au sărbătorit în preajma legendarului arbore.
Pentru comunitatea din satul Cobîlea, participarea la clacă a fost și o revedere cu cei dragi, veniți de peste hotare.
Claca pentru oamenii din sat nu a fost doar o muncă în folosul comunității, ci și o modalitate de a păstra vii obiceiurile strămoșești.
Stejarul lui Ștefan cel Mare este considerat un simbol al satului Cobîlea, martor al mai multor evenimente istorice.
SVETLANA MANTEA, profesoară de istorie, satul Cobîlea: "Legenda îl numește stejarul lui Ștefan cel Mare, dar el nu este sădit de Ștefan cel Mare, dar la umbra lui sa odihnit."
Acoperirea cu lut a stejarului a fost propusă de către specialiștii de la Grădina Botanică din Chișinău, care au drept scop protejarea copacului de intemperii.
ANGELA ABABEI, primarul satului Cobîlea, raionul Șoldănești: "Noi suntem preocupați ca acest monument al naturii să-i prelungim viața. Vreau să le aduc sincere mulțumiri Tuturor oamenilor de bună credință care s-au implicat ca să menținem acest stejar."
Stejarul lui Ștefan cel Mare este un monument al naturii de tip botanic, luat sub protecția statului în 1975. Copacul a fost menționat pentru prima dată în cronicile anului 1456, cu un an înainte de începutul domniei lui Ștefan cel Mare, în 1457. Vârsta stejarului este de aproximativ 700 de ani.