Femei cu istorii de succes
Social 15 octombrie 2019, 21:31 | 4263

Au dezvoltat afaceri de succes sau au adus schimbarea în localitățile lor. Este vorba despre 53 de femei din Republica Moldova, care şi-au împărtășit din experiența lor într-o carte. O parte dintre femei au fost recompensate astăzi cu premii pentru munca depusă timp de mai mulți ani, ca antreprenoare sau lidere locale. S-a întâmplat în cadrul unui proiect implementat de IDIS „Viitorul" în parteneriat cu Ambasada Lituaniei în Republica Moldova.

Ea este Aliona Ivanenco, singurul logoped din raionul Sângerei. Acum cinci ani a deschis un cabinet specializat în oraș, iar de atunci ușa lui nu se mai închide. Pacienții sunt din diferite raioane, majoritatea copii care au tulburări comportamentale și de vorbire.

Tânără a creat și o platformă pentru părinții care au copii ce se confruntă cu dificultăți de pronunție. Aliona Ivanenco ne-a spus că și-ar dori să ajute cât mai mulți micuți, dar și adulți, adică să deschidă un centru. Unul dintre impedimente constă însă în lipsa specialiștilor.

O altă istorie de succes este scrisă de Stela Cetulean. Acum 12 ani a pus pe roate o afacere în municipiul Soroca. Ea se ocupă de uscarea fructelor şi legumelor. Primele sunt vândute și în glazură de ciocolată. Totodată, compania Stelei Cetulean este singura din Republica Moldova care s-a specializat și pe uscarea castraveţilor muraţi.

Iar o firmă din municipiul Bălți a reușit în 10 ani să majoreze numărul de angajați de la șase la peste 50.

Serviciile oferite de întreprindere sunt solicitate pe larg în străinătate, iar de trei ani câteva școli din municipiul Bălți folosesc o aplicație creată de angajații firmei.

O altă poveste de succes este a Rodicăi Guțu, care a fondat o asociație în municipiul Ungheni, prin intermediul căreia ajută cuplurile să perfecteze actele necesare pentru a putea adopta copii. Ea a studiat bine procesul atunci când a înfiat la rândul ei doi micuți.

La concurs s-au înscris 53 de femei din diverse localităţi ale Republicii Moldova.

Organizarea competiției şi apariția publicaţiei în care sunt descrise istoriile de succes ale protagonistelor au fost posibile în cadrul proiectului "Dezvoltare locală prin implicare egală", implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, în parteneriat cu Ambasada Lituaniei în Republica Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!