Forumul cadrelor didactice la Chișinău
Social 14 august 2024, 21:00 | 858

Zeci de profesori s-au întrunit astăzi la a II-a ediție a Forumului Cadrelor Didactice pentru a discuta despre promovarea valorilor onestității și profesionalismului în rândul elevilor. „Republica Moldova poate avea un viitor sigur, cu specialiști buni, dar este nevoie ca tinerii să aibă parte de instruire și lecții calitative”, spun profesorii. Forumul se va desfășura până vineri, 16 august.

Unii profesori spun că lipsa cadrelor didactice, mai ales în mediul rural, afectează considerabil procesul de studii. Mulți dascăli sunt nevoiți să le predea elevilor câte două sau trei discipline, ceea ce este mult prea obositor.

EUGENIA CIUTAC, profesoară de istorie, liceul „Gaudeamus”, Chișinău: "Noi, profesorii suntem nu obligați, dar impuși de situație să. Avem foarte multe ore, ceea ce înseamnă oboseală, mai puțină calitate. Dacă faci șase, șapte ore pe zi, deja e un efort suplimentar colosal. Atunci, calitatea orelor de azi se răsfrânge pe calitatea orelor de mâine."

STELA GRAMA, profesoară de limba engleză, liceul „Mircea Eliade”, Chișinău: "Probabil cea mai mare provocare pe care o avem noi, vorbesc de liceul nostru este numărul mare de elevi. Vin din sfera privată. Întotdeauna munca unui cadru didactic a fost dificilă, dar era mai ușor de gestionat. Totuși o clasă a câte 25-30 de copii e altceva. Mai multă atenție pentru copii, atunci când sunt mai puțini elevi în clasă."

În timp ce majoritatea instituțiilor de învățământ se confruntă cu lipsa cadrelor didactice, gimnaziul „Alecu Russo” din satul Sângereii Noi se bucură de o echipă completă. În ultimii trei ani, cinci tineri specialiști au fost angajați în cadrul instituției.

VALENTINA CAPLINSCAIA, directorul gimnaziului „Alecu Russo”, satul Sângereii Noi: "Avem marele noroc ca anul acesta ca anul acesta să avem de doi tineri specialiști care vor veni, profesor de limba și literatura română și de limba engleză."

Profesorii sunt cei care stau la baza formării tinerilor și a unui viitor sigur, afirmă președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Avem nevoie de câți mai mulți oameni care nu tolerează falsul, ignoranța, violența, răul. Avem nevoie, poate chiar și mai mult de oameni care observă lucrurile bune, le scot în evidență și le multiplică. O țară arată așa cum arată o școală din acea țară. O clasă de elevi lângă profesorul ei este oglinda noastră, a tuturor."

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Convingerea mea este că școala ca instituție formează valori în primul rând prin modul de organizare propriei activități, prin experiențele trăite pe care le livrează elevilor. Școala este epicentrul vieții pentru majoritatea tinerilor timp de 18 ani. Cotidianul școlar este experiența formativă principală a acestor ani."

În ultima zi a Forumului, pe 16 august, la Institutul Muncii va fi organizat un atelier de lucru cu reprezentanții instituțiilor locale de specialitate în domeniul învățământului, responsabili de desfășurarea forumurilor raionale.

Opinia ta contează. Comentează!