Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Ieri lumea a marcat Ziua Internațională a Libertății Presei. Lumea liberă și civilizată, pentru că acolo unde aceste valori lipsesc, desigur, nu poate exista și o mass-media liberă și independentă. Tot ieri, Reporters Sans Frontierres a publicat raportul anual al libertății presei. Unul care include 180 de state. Practic toate țările lumii. Iar presa din Republica Moldova ocupă un onorabil loc 28 în acest clasament. Cel mai bun din istorie și o poziționare ne superioară față de acum 4 ani, când eram la apogeul regimului Plahotniuc și când ocupam locul 91.
Personal, mi-am făcut întotdeauna meseria de jurnalist liber, cu respect față de cei care mă urmăresc. Indiferent de regimul care se afla la guvernare. Și la fel au făcut și mulți alți colegi de breaslă și în perioada lui Voronin și în cea de neagră dictatură a lui Plahotniuc. Diferențele dintre acum și atunci nu sunt foarte multe, dar sunt importante. Eu, cel puțin, mă simt mult mai în siguranță și mai încrezător să-mi fac corect meseria. Dacă atunci, pentru că spuneam adevărul, îmi erau intentate dosare penale, îmi era ascultat telefonul și eram urmărit de structurile paramilitare ale lui Plahotniuc, astăzi asta nu se mai întâmplă. Și chiar încep, în calitate de jurnalist, să am o oarecare încredere în instituțiile din acest stat.
Că mai sunt extrem de multe de făcut, este evident. Însă suntem pe calea corectă. Trebuie doar să depunem cu toții, consolidat, toate eforturile pentru a merge înainte. Locul 28, pe care îl ocupă Moldova, este cel mai bun din regiune. Suntem peste România, Polonia, sau Ungaria. Chiar peste țări ca Italia, Spania sau SUA. Și stăm mult mai bine decât Rusia, China sau Coreea de Nord, clasate printre ultimele în acest raport.
Iar acest lucru îi deranjează vădit pe politicienii corupți. Oligarhi și slugile lor, sculele Kremlinului de aici și alți indivizi de genul lor. Care astăzi sunt fugari, cu dosare penale sau măcar îndepărtați de la guvernare, în mare parte datorită presei libere. Care a informat corect despre acțiunile lor corupte și antinaționale, a adus adevărul în fața cetățenilor și a obligat procurorii să se apuce de treabă. Cei mai isterici în raport cu presa cu adevărat liberă au fost ieri alde „Moldavskie Ivanîi”, cei care l-au slujit cu abnegație pe Plahotniuc și care astăzi încă așteaptă invadatorul rus, ca o ultimă salvare pentru ei. Printre ei, cum altfel, s-a numărat și Igor Dodon.
Pe lângă faptul că este un trădător ordinar, Dodon este și un mincinos cronic. Se plânge, spre exemplu, că nu este invitat la emisiuni. Personal, l-am invitat pe Dodon de nenumărate ori în acest studio în ultime perioadă. Și a refuzat de fiecare dată. Pentru că unul ca Dodon nu are curaj să stea față în față cu un jurnalist care să-i spună pe șleau cum stau lucrurile. Să-l întrebe, spre exemplu, cam câte buchete de flori a uscat de la 24 februarie 2022 în așteptarea invadatorilor ruși.
Să-l întrebe cum poate să-și permit să se ducă în Găgăuzia și să promită acolo că îl îl va aduce în Moldova pe Putin.
Un criminal de război recunoscut oficial la nivel internațional. Și care, în cazul în care ar călca în Moldova, trebuie imediat să fie arestat prin prisma deciziei Curții Penale Internaționale de la 18 martie, prin care Putin este acuzat de crime de război. Iar Moldova, ca semnatară a Statului de la Roma, este obligată să aresteze acest criminal.
Presa căreia tu, Dodon, îi spui subjugată, este cea care prin munca sa a salvat Moldova de la o oligarhizare și rusificare totală. Este cea care a dus în spate, în anumite momente această țară. Și meritul căreia este recunoscută la nivel internațional. Pentru că dacă ne-am poziționa noi, la toate capitolele pe locul 28 în lume, așa cum stă presa, atunci am fi una dintre cele mai bogate și prospere state de pe Pământ. Nu suntem însă acolo pentru că voi, politicienii corupți, vânduți, lipsiți de orice urmă de responsabilitate față de funcțiile pe care le-ați ocupat, ne-ați adus în halul în care am ajuns. Însă nu este totul pierdut. Faptul că voi, astăzi, umblați prin instanțele de judecată, este un semnal important. Că ne îndreptăm totuși spre normalitate.