În acest an a crescut și salariul mediu pe economie din cauza creșterii inflației, însă nu pentru toate categoriile de salariați
Economic 27 decembrie 2024, 19:59 | 132

Anul 2024 a fost marcat de creșterea unor indicatori, care au influențat viața majorității locuitorilor. Expertul economic Veaceslav Ioniță atrage atenția asupra scumpirii semnificative a produselor și serviciilor. În același timp, s-a majorat salariului mediu pe economie. Nu însă pentru toate categoriile de salariați. Mai ales bugetarii sunt cei care au lefuri mici. Ei au încasat în acest an retribuții echivalente salariului mediu din anul 2020. Cel mai important domeniu de criză rămâne însă a fi sectorul energetic și tarifele.

Criza energetică și tarifele în creștere la gazele naturale sunt probleme persistente. Veaceslav Ioniță spune însă că această criză nu este atât de profundă precum cea din anii 2022-2023. Chiar și așa, percepția populației este că ceva nu este bine, iar nemulțumirea depășește cu mult efectele reale ale crizei.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În această iarnă dacă nu vom avea majorări de tarife, dar cel mai probabil că nu vom avea, noi pe un salariu mediu vom putea procura 830 de metri cubi de gaz. Da, este de ori mai puțin decât în 2020-2021, dar este de trei ori mai mult decât în 2022-2023. Formal nu este atât de grav, dar oamenii sunt atât de nemulțumiți și după două crize, după atâția ani, după patru crize pe care le-am avut și criza energetică, lumea este chiar nemulțumită."

În acest an a crescut și salariul mediu pe economie, ca urmare a creșterii inflației. Totuși, nu pentru toate categoriile de salariați.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Dacă ne uităm atent, timp de trei ani de zile, salariul real al populației a fost mai mic decât cel din 2020. Am avut o scădere micuță în 2021, el a crescut, dar inflația a fost mai mare, 2022 a fost catastrofal pentru noi, în 2023 aproape ne-am recuperat și doar în acest an probabil va fi cu opt la sută mai mare decât în 2020. La profesori de exemplu și în acest an și anul viitor nu va fi la nivelul anului 2020. Deci în mediu da, dar pentru anumite categorii situație rămâne a fi mult mai neplăcută."

Deși pensiile au fost indexate, acestea rămân mici, spune expertul.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "La pensii cât n-ar fi de straniu, da ea este foarte micuță. În acest an cel mai probabil pensia medie va atinge la urmă 3 mii 850 de lei. Este o creștere mai modestă decât în 2022-2023, dar și inflația este micuță."

În cele din urmă, în anul 2024 s-a înregistrat o recuperare ușoară față de anul 2020.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Eu am spus că anul 2024 va fi un an de recuperare rapidă. Din păcate, situația a fost mult mai complicată.Cât privește veniturile populației, pentru marea majoritate veniturile sunt mai mari decât în 2020, dar pentru unele categorii, în special bugetarii, din nefericire pentru ei veniturile lor reale rămân a fi mai mici decât în 2020."

Situația în agricultură rămâne a fi complicată. În acest an, producția agricolă a fost mai mică decât în 2018. Astfel, în șase ani, țara noastră nu a putut înregistra o creștere agricolă cu excepția anului 2023 care, de fapt, a fost o recuperare față de anul precedent 2022, a punctat Veaceslav Ioniță.

Opinia ta contează. Comentează!