Post Scriptum cu Alex Cozer: Planurile lui Putin s-au spulberat

36 de zile de război în Ucraina. O perioadă în care armata Rusiei, care se lăudă că este a doua ca forță a lumii, a ajuns să se împotmolească lamentabil într-o țară pe care prognoza s-o ocupe în 3 zile. Visurile psihotice ale lui Putin, de a defila cel târziu la începutul lui martie prin centrul Kievului s-au spulberat, lovindu-se de rezistența eroică ucraineană, susținută de solidaritatea întregii lumi civilizate. Acum câteva zile rușii au anunțat că se retrag din unele zone din apropierea Kievului, urmând să-și concentreze toată forța în zonele de sud-est. Acolo, spun ei, vor să „elibereze” Donbasul. După ce până acum au pierdut 17.500 de soldați și mii de unități de tehnică militară, rușii vor să se regrupeze. Este clar că până acum au pierdut, atât în fața Ucrainei cât și în fața întregii lumi, oripilate de magnitudinea distrugerilor de infrastructură și a crimelor de război comise de Putin în țara vecină.

Rezistența ucraineană a dat peste cap planurile rușilor și în Republica Moldova, unde diversioniștii și idioții utili ai Kremlinului deja pregăteau o serie de destabilizări aici, în încercarea de a răsturna guvernarea și de a instaura o administrație fidelă lui Putin. După ce la începutul războiului aceștia umblau foarte vajnici, astăzi sunt pleoștiți, frustrați și derutați. Planurile lor de preamărire au fost date peste cap. Este un motiv în plus pentru care trebuie să ne solidarizăm și să ajutăm și noi cu tot ce putem rezistența ucraineană. Din păcate, unele acțiuni ale guvernării sunt departe de a semăna cu solidarizarea, ba din contra. Iar aici mă voi referi la un contract în valoare de 13 milioane de euro, de reabilitare a două blocuri energetice de la Termoelectrica. După cum am relatat și ieri, în emisiunile Jurnal TV, guvernarea de la Chișinău a decis că trebuie să acorde această sumă companiei rusești Silovîe Mașîni, care ar urma să efectueze lucrările în consorțiu cu moldovenii de la Horus. Un contract în acest sens urmând a fi semnat chiar zilele astea.

Extrem de grav e că Silovîe Mașini se află sub sancțiunile Uniunii Europene, a Statelor Unite și Canadei încă după invazia Rusiei în Ucraina din 2014, soldată cu anexarea Crimeei și crearea enclavelor separatiste DNR și LNR. Mai mult decât atât, proprietarul Silovîie Mașinî, Alexei Mordașov, cu o avere de peste 17 miliarde de dolari, se numără printre oligarhii sancționați în urma invaziei din 24 februarie. Așadar, avem o companie sub sancțiuni în urma primei invazii, proprietarul său – un oligarh odios de-al lui Putin - este sancționat și după a doua invazie, iar Moldova, la câteva săptămâni după, este gata să acorde 13 milioane de euro aceste companii. Aici trebuie să adăugăm că și compania moldovenească Horus, aflată în consorțiu cu rușii, este una controversată, vizată în prezent și într-un dosar penal. Ce faceți domnilor guvernanți? Ce este aceasta? Trădare, incompetență, corupție? Pentru că argumentele voastre, precum că nu există soluții, zău că nu țin. Uitați-vă la Ucraina, distrusă în acest moment de Rusia. Cu orașe de sute de mii de locuitori, pur și simplu rase de pe fața pământului. Cum credeți, pentru ei soluții există? Domnilor guvernanți, cam cum vă veți uita în ochii lui Zelenski, Șmîgal sau a oricărui simplu cetățean ucrainean, care astăzi, cu arma în mână vă apără indirect și pe voi? În timp ce lumea civilizată, Uniunea Europeană, sancționează aceste companii, noi le finanțăm. Indirect, finanțăm războiul. Și apropo de soluții. Cam cum va efectua compania rusă aceste lucrări până în toamnă, așa cum prevede contractul, în condițiile în care ei trebuie să transporte zeci de mii de tone de echipament la Chișinău? Pe unde îl vor transporta, dacă sunt sub sancțiuni europene? Sau voi veți ruga UE să facă o derogare special pentru Moldova? Rușinos!

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!