Suedia, oficial membru al NATO
Externe 8 martie 2024, 20:14 | 291

Suedia a devenit oficial membru al la NATO. Se întâmplă la doi ani după ce invazia Rusiei asupra Ucrainei a forțat-o să-și regândească politica de securitate națională și să concluzioneze că sprijinul pentru alianță a fost cea mai bună garanție de siguranță a națiunii scandinave, scrie Reuters. „Este o zi cu adevărat istorică”, a declarat la Washington premierul de la Stockholm.

Ulf Kristersson a predat joi guvernului Statelor Unite ale Americii documentele finale, un ultim pas al unui proces îndelungat de a asigura sprijinul tuturor membrilor NATO pentru a se putea alătura alianței militare.

ULF KRISTERSSON, prim-ministrul Suediei: "Rusia va rămâne o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice în viitorul apropiat. În această lumină, Suedia a solicitat să se alăture NATO pentru a câștiga securitate, dar și pentru a oferi securitate. Avem capacități unice de a contribui pe uscat, în aer, pe mare. Sprijinul nostru pentru Ucraina este o parte fundamentală a acestui lucru."

Statele Unite au făcut eforturi mari pentru aderarea Suediei.

ANTHONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "A trebuit să parcurgem un drum, dar cred că am știut din prima zi că vom fi aici astăzi. NATO, alianța noastră defensivă este acum mai puternică și mai mare decât a fost vreodată."

Extinderea NATO este, de asemenea, o lovitură pentru Vladimir Putin, care a căutat să prevină orice consolidare a alianței, notează Reuters.

ULF KRISTERSSON, prim-ministrul Suediei: "Au trecut doi ani de când Rusia a lansat o invazie pe scară largă asupra Ucrainei. Dar președintele Putin nu și-a atins obiectivele. Dimpotrivă. Cu sprijin din afară, Ucraina ne arată în fiecare zi voința sa puternică și de admirat de a se apăra. Dar Ucraina nu luptă doar pentru independența sa. Ea luptă și pentru dreptul nostru de a ne decide viitorul, pentru dreptul tuturor de a nu fi invadat și asuprit de țări ca Rusia."

Suedia s-a confruntat luni bune cu opoziție din partea statelor membre ale NATO, Turcia și Ungaria, ambele având relații cordiale cu Rusia. Suedia va aduce în alianță resurse precum submarine de ultimă oră, adaptate condițiilor Mării Baltice și o flotă considerabilă de avioane de luptă Gripen, produse pe plan intern. Finlanda s-a alăturat Alianței în aprilie 2023. Suedia este a 32-a ţară membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Opinia ta contează. Comentează!