Mai mulți agricultori au găsit metode de adaptare la schimbările climatice
Social 25 octombrie 2022, 16:34 | 454

Antreprenorii din agricultură caută soluții pentru problemele, care apar inevitabil odată cu schimbările climatice. În speranța că seceta, ploile abundente sau înghețurile timpurii vor avea un impact minim asupra sectorului agricol al Republicii Moldova, oamenii de afaceri, 70 la număr, au creat o comunitate profesională. Proiectul este sprijinit de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

TANIA SANTIVANEZ ofițer regional FAO pentru agricultură: "Noi vrem să dezvoltăm domeniul agriculturii, astfel încât să reducem utilizarea fertilizanților și al pesticidelor. Să avem eficiență energetică și să putem distribui produse de calitate."

Agricultorii, care au participat la prezentarea Platformei Comunității Practicienilor Agriculturii Inteligente Climatic, au examinat modalitățile, pe care le pot aplica în condițiile de schimbări climatice. Unii afirmă că cel mai secetos an a fost 2020.

Sunt și antreprenori care spun că le reușește să facă față schimbărilor climatice. Uneori, chiar economisesc.

Alții au avut de suportat pierderi mari din cauza secetei și au fost nevoiți să meargă la bancă.

Platforma creată este parte a proiectului “Integrarea adaptării în procesele de planificare în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice în sectorul agricol din Republica Moldova”, sprijinit de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU. Bugetul planificat este de 600 de mii de dolari. Autoritățile de la Chișinău consideră că acest proiect este unul binevenit.

VASILE ȘARBAN secretar de stat al Ministerului Agriculturii: "Chiar și acum avem în implementare un studiu ceea ce ține de seceta din anul 2022 asupra producătorilor agricoli. Vor fi elaborate și unele programe de dezvoltare pe anumite sectoare, printre care este și agricultura conservativă. Deci, un program de dezvoltare a agriculturii conservative în Republica Moldova."

Din Comunitatea Practicienilor Agriculturii Inteligente Climatic fac parte 70 de agricultori din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie