Nevoiți să se lupte singuri cu maladia
Social 21 ianuarie 2025, 20:30 | 178

Senzorii de măsurare a glicemiei au devenit un standard de aur în îngrijirea diabetului de tip 1, mai ales, la copii. Problema e că aceste dispozitive sunt costisitoare, iar mulți bolnavi le cumpără din străinătate. La introducerea în țară, mai plătesc taxe și impozite care ajung la 30% din costul dispozitivului. Povara financiară nu ar fi atât de mare dacă statul i-ar scuti de achitarea TVA, însă când se va întâmpla asta nu se cunoaște. Cheltuielile celor care suferă de diabet se ridică la mai mult de jumătate din salariul mediu pe economie, spun experții.

Prețul unui senzor de măsurare a glicemiei variază în medie între 50 și 100 de euro, iar un bolnav are nevoie de cel puțin două astfel de dispozitive pe lună. Aproape jumătate dintre cei 6200 de pacienți cu diabet zaharat de tip 1 nu-și pot permite aceste costuri.

NATALIA PORCEREANU, șef secție endocrinologie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga": "O metodă mai bună este auto-monitorizarea continuă a glicemiei cu ajutorul sistemelor de monitorizare continue. Sunt niște dispozitive care permit evaluarea glicemiei în orice moment. Sunt setate și niște alarme care informează pacientul cu privire la majorarea bruscă a glicemiei sau la micșorarea bruscă a glicemiei. Oferă posibilitatea de a preveni o hipoglicemie severă."

Cu ajutorul acestor senzori, bolnavii pot preveni o situație de risc, afirmă medicii.

NATALIA PORCEREANU, șef secție endocrinologie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga": "Sunt niște dispozitive mai costisitoare. Din păcate acum adulții cu diabet de tip 1 încă nu beneficiază gratuit de aceste dispozitive.: "Este un senzor care se implantează în țesutul subcutanat, sub forma unui firișor foarte subțire, absolut indolor, pe care pacientul nu-l simte, dar informația este recepționată în telefonul pacientului sau în anumite dispozitive electronice. Acesta permite ca pacientul cu diabet de tip zaharat 1 să aibă glicemie cât mai aproape de valorile țintă sau glicemie normală."

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal care au intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024, suma neimpozabilă pentru trimiterile poștale internaționale constituie 150 euro, în timp ce, suma neimpozabilă pentru bunurile transportate pe cale terestră, cu prezență fizică, constituie 300 euro. Cei care suferă de diabet zaharat și cumpără de peste hotare senzorii de măsurare a glicemiei sunt nevoiți să achite taxe și impozite care ajung la 30% din costul dispozitivului.

VERONICA VOLCOV, președintele Asociației tinerilor cu diabet DIA: "Pacienții sunt nevoiți să le achiziționeze din afara țării, însă la trecerea frontierei se aplică niște norme în vigoare. Ne referim aici la suma care nu se impozitează de 150 de euro pentru trimiterile poștale internaționale. Or, aceste dispozitive medicale esențiale reprezintă achiziții inclusiv de pe online, care intră în țară ca bunuri de import pentru care se aplică niște taxe vamale de cel puțin zece la sută și TVA 20 la sută."

Potrivit președintelui Asociației tinerilor cu diabet DIA, Veronica Volcov, unii bolnavi irosesc lunar mai mult din jumătate din salariul mediu pe economie. VERONICA VOLCOV, președintele Asociației tinerilor cu diabet DIA: "Noi solicităm scutirea de taxe pentru necesarul de trei luni, asta însemnând de la 42 până la 75 la sută dintr-un salariu mediu pe economie. Asta însemnând costul acestor sisteme. Dacă i se aplică taxe, TVA, taxe vamale, atunci vorbim de încă 30 la sută din valoarea acestora."

Dacă autoritățile ar accepta propunerea asociației, pacienții care procură senzorii de peste hotarele țării ar fi scutiți, în medie, de plăți între 84 și 166 de euro la fiecare achiziţie a necesarului pentru trei luni. Din anul 2022, Compania Națională de Asigurări în Medicină oferă gratuit persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 mai multe dispozitive necesare pentru a face față bolii, precum teste sau lansete.

GABRIELA JELEZNÎI, șefa Secției medicamente, CNAM: "Începând cu anul 2022, a fost aprobat și o listă de dispozitive medicale, de care, de asemenea pot beneficia pacienții cu diabet zaharat. Acestea sunt testele și lansetele pentru monitorizarea glicemiei în sânge. Sunt acele și seringile de administrare a insulinei."

În lista acestor bunuri necesare bolnavilor nu se regăsesc însă senzorii de măsurare a glicemiei. În prezent s-ar face anumite demersuri în acest sens, dar nu se cunoaște exact când pacienții vor primi gratuit astfel de dispozitive. GABRIELA JELEZNÎI, șefa Secției medicamente, CNAM: "Începând cu anul 2025, reieșind din disponibilitatea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală vor fi examinate și consultate comisiile de specialitate care grupă de pacienți vor fi eligibili pentru aceste dispozitive medicale mai costisitoare la prima etapă."

Medicii de la Institutul Mamei și Copilului spun că părinții copiilor care suferă de diabet zaharat de tip 1 sunt nevoiți să cheltuiască sume mari pentru cumpărarea dispozitevelor de măsurare a glicemiei.

ANDRIAN CHIRIAC, șef Secție Endocrinologie, Institutul Mamei și Copilului: "Pe lângă faptul că sunt foarte utile, sunt și foarte costisitoare. Practic în țara noastră, pacienții își asigură acești senzori din cont propriu."

Am solicitat un răspuns de la Ministerul Finanțelor privind solicitarea de scutire de TVA pentru achiziția de peste hotare a senzorilor de măsurare a glicemiei. Responsabilii au avut nevoie de o lună pentru a ne da un răspuns. Astfel, bolnavii ar putea să achite taxe mai mici către finele anului viitor, afirmă autoritățile.

COMENTARIUL MINISTERULUI FINANȚELOR: "Ministerul Finanțelor rămâne a fi deschis pentru examinarea oportunității revizuirii regimului TVA aferent senzorilor utilizați pentru măsurarea glucozei și a pompelor de insulină, în contextul exercițiului de armonizare a cadrului normativ fiscal național la acquis-ul comunitar, angajamentelor asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere și urmare a obținerii statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Potrivit calendarului de armonizare, Republica Moldova urmează să-și redefinească întreg sistemul de TVA până la finele anului 2026."

Timp de trei luni, un bolnav care suferă de diabet de tip 1 cheltuiește pe senzori de măsurare a glicemiei în medie, de la 280 la 540 euro, iar pentru sistemele de pompe fără fir până la 900 de euro.

Opinia ta contează. Comentează!