Anul trecut au venit pe lume cu trei mii de copii mai puțin față de 2022, când numărul acestora a fost de 27 de mii
Tot mai puțini copii se nasc în Republica Moldova. Un raport al Biroului Național de Statistică arată că, anul trecut, au venit pe lume cu trei mii de copii mai puțini față de anul 2022, atunci când numărul acestora a fost de 27 de mii. Cei mai mulți, aproape 60%, s-au născut în mediul rural. Aproape zece mii de copii s-au născut în localitățile urbane. Unii experți susțin că natalitatea în descreștere este afectată de numărul mare de familii care aleg să emigreze, dar și de condițiile precare de trai, inflație și prețuri mari.
OLGA GAGAUZ, director al Institutului Național de Cercetări Economice: "Cauza principală a reducerii numărului de nașteri este emigrația tinerilor. Astfel, se reduce numărul potențialilor părinți care ar putea da naștere copiilor aici în Republica Moldova. // Totodată, o problemă care determină atât emigrația tinerilor, cât și acest fenomen de amânare a nașterii este costul înalt al vieții din Republica Moldova. Prețuri foarte mari la produse alimentare, servicii comunale, la serviciile care au tendință cu creșterea copilului."
În mediul urban, cel mai mare număr de copii se înregistrează la mamele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, iar în cel rural - între 20 și 29 de ani.
OLGA GAGAUZ, director al Institutului Național de Cercetări Economice: "Este tot o tendință și această situație de creștere a vârstei medii a mamei la naștere a primului copil este specific pentru toate țările din Europa. Acest fapt este legat cu implicarea tinerilor femei în sistemul educațional. Totodată, se amână și fenomenul căsătoriei, respectiv se amână și nașterea copilului. Vedem că crește și perioada de viață a cuplului fără copii."
Specialiștii notează că doar 25 la sută din numărul total de familii din Republica Moldova au trei sau mai mulți copii. Patru din zece familii cu mulți copii trăiesc în sărăcie.
OLGA GAGAUZ, director al Institutului Național de Cercetări Economice: "Numărul mai mare de copii în familii reprezintă un factor de risc pentru sărăcie. Adică, familiile numeroase din Republica Moldova sunt sub incidența sărăciei. Peste 40 de procente din familiile cu trei copii copii și mai mulți, trăiesc în sărăcie."
De la 1 ianuarie 2025, indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 1350 de lei, până la 21 de mii 350 de lei. Aceasta reprezintă o creștere de 125% față de anul 2021. De asemenea, începând cu 1 octombrie 2022, familiile beneficiază de indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, în sumă de 1000 de lei, indiferent dacă părinții sunt asigurați sau nu. Indemnizația face parte din programul „Familia”, care reprezintă un pachet de măsuri guvernamentale de sprijin pentru copii și familiile din Republica Moldova.
DIANA DOROȘ, coordonatoare de proiecte, IPRE(Institutului pentru Politici și Reforme Europene): "O reformă importantă a Guvernului a fost atunci când a oferit îndemnizația de creștere a copilului în sumă de o mie de lei. Deci, a crescut această indemnizație de la 740 de lei la o mie de lei."
În mediul rural, mărimea medie lunară a indemnizației pentru creșterea copilului până la trei ani este cu 29% mai mică decât în mediul urban. Suma este determinată de salariile mici pe care le primesc oamenii.
DIANA DOROȘ, coordonatoare de proiecte, IPRE(Institutului pentru Politici și Reforme Europene): "Statisticile arată că la nivel rural se nasc mai mulți copii decât în mediul urban. Indemnizațiile sau plățile pentru familiile cu copii sunt diferite și într-un decalaj destul de mare față de cel urban. Respectiv, aici putem să constatăm că este lipsa locurilor de muncă sau mai puțin plătite sau un stagiu de cotizare incomplet."
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la data de 1 ianuarie 2024, numărul copiilor de până la 17 ani în Republica Moldova a constituit 508 mii 700, sau 21% din numărul total al populației cu reședință obișnuită.