O companie privată continuă să extragă petrol la Văleni, chiar dacă licența și contractul au expirat de ani de zile
Social 3 martie 2021, 19:40 | 5113

Chiar dacă Republica Moldova nu este nici pe departe un producător mondial de ”aur negru”, aici există totuși câteva zone, în care au fost identificate rezerve subterane de petrol, încă din perioada sovietică. O companie privată exploatează și acum rezervele de la Văleni, unde peste 20 de sonde continuă să activeze și să extragă petrol. Se întâmplă în ciuda faptului că licența de activitate și contractul de cesiune au expirat de ani buni. Și mai grav este faptul că timp de zece ani, statul a încasat din așa-numita ”taxă de redevență” zero lei, de pe urma cedării dreptului de extragere a petrolului și a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Informațiile au ieșit la iveală în cadrul audierilor organizate de Comisia parlamentară de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile. În 1995, printr-o hotărâre de Guvern, companiei private ”Redeco” LTD din Statele Unite i-a fost acordat, printr-un Acord de concesiune, dreptul de a explora și exploata în Republica Moldova resursele de petrol și gaze. Ulterior, în 2007, printr-o altă hotărâre de Guvern, a fost acceptată cesiunea tuturor drepturilor și obligațiilor către compania locală ”Valiexchimp” SRL. Acordul respectiv a expirat în anul 2017.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "Au expirat aceste contracte în 2017-2018. După aceasta, trei ani compania continuă să lucreze. Deja proprietarul a decedat, compania a intrat în faliment... Deja m-am lămurit cu viziunea autorităților ping-pong nu e prima dată. Totuși, eu vreau ca cineva să-mi răspundă: care este temeiul legal pentru companie ca după expirarea contractului să continue mai departe lucrările?"

IGOR NICOARĂ, Directorul Institutului de Geologie şi Seismologie: "Deoarece nu a fost niciun mecanism prevăzut cum se predă activitatea, necesită ca sondele acestea să fie sau tamponate sau lichidate. Nu este prevăzut cine și cum s-o facă. Acestea sunt cheltuieli. Și unele sonde, dacă nu se exploatează, există pericol ca ele să polueze zona protejată - Prutul de Jos."

Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari spune că în urma audierilor din comisie a constatat că ”în perioada anilor 2010-2019 compania moldovenească a extras aproape 85 mii tone de petrol și circa 870 de mii de metri cubi de gaze naturale”. Potrivit lui Slusari, un calcul preventiv arată că doar la extragerea petrolului statul a pierdut un venit de peste 8 milioane de dolari. În afară de aceasta, în perioada respectivă compania nu a plătit taxa pentru resursele naturale. De partea cealaltă, avocatul companiei ”Valiexchimp” spune că firma are datorii de 2,6 milioane de lei față de Serviciul Fiscal de Stat și datorii de 3,5 milioane de lei la Banca de Economii, aflată în procedură de lichidare. Potrivit avocatului, dacă activitatea companiei va fi sistată, în virtutea expirării contractului, atunci firma nu va putea să achite nici aceste datorii. Reprezentanții Agenției Proprietății Publice au declarat, în cadrul ședinței, că recent a apărut ideea ca toate exploatările de petrol și gaz de pe teritoriul Republicii Moldova să fie atribuite unei companii de stat, special create în acest scop, doar că o decizie încă nu a fost luată. Președintele comisiei de anchetă, deputatul PD Nicolae Ciubuc a îndemnat la finalul audierilor angajații din instituțiile statului să sesizeze cazurile în care a fost încălcat cadrul legal din domeniul dat și să vină cu propuneri în acest sens.

Opinia ta contează. Comentează!