Pe fonul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, țările din regiune au fost forțate să ia măsuri urgente
Social 11 februarie 2025, 20:22 | 133

Pe fonul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, țările din regiune au fost forțate să ia măsuri urgente pentru a evita un colaps în sectorul energetic. Una dintre măsuri a fost și conectarea Republicii Moldova și a Ucrainei la rețeaua energetică europeană ENTSO-E. „Acest fapt a însemnat un pas în diversificarea surselor și, implicit, mai puțină dependență de Centrala de la Dnestrovsk”, explică expertul Sergiu Tofilat. Chișinăul și Kievul au dat dovadă de solidaritate reciprocă, iar după încheierea războiului, Republica Moldova ar putea servi drept coridor de tranzit în procesul de reconstrucție a Ucrainei, consideră acesta.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Noi acum simțim pe propria piele această agresiune militară a lui Putin în Ucraina. Din cauza faptului că armata lui Putin a distrus centralele electrice din Ucraina, s-a creat deficit de energie. Noi am trecut, dacă ne amintim, în noiembrie 2022, atunci Gazprom a redus unilateral volumele și nu ajungea gaz la Centrala de la Dnestrovsk și în acea perioadă armata rusească bombarda infrastructura energetică din Ucraina liniile pe care ne conectau pe noi cu Uniunea Europeană se deconectau în regim de avarie și noi aveam atunci deconectări de energie electrică."

În luna martie 2022, pe fonul agresiunii militare a Rusiei, Republica Moldova și Ucraina au finalizat procesul de sincronizare de urgență la rețeaua energetică europeană ENTSO-E. Acest fapt a însemnat un pas în diversificarea surselor de energie și, implicit, mai puțină dependență de Centrala de la Dnestrovsk.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Da, nu e totul rezolvat. Mai trebuie să construim linia Chișinău-Vulcănești, și asta ne va permite să nu mai depindem atât de mult de Centrala de la Dnestrovsk. În același timp, este distribuit pe larg un fals, că noi ani de zile am cumpărat energie la prețuri mult mai mici decât pe piață. Lucrul acesta este un fals. Iată luăm 2012-2016, prețul energiei din România era mult mai mic decât ceea ce plăteam noi la Cuciurgan și dacă sumăm cheltuielile, acopeream construcția liniei Chișinău-Vulcănești de câteva ori."

În ceea ce privește diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, un pas important a fost întreprins în 2019, când expira contractul pentru tranzitul de gaze rusești prin Ucraina.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Mai multe țări care primeau gaz rusesc prin gazoductul transbalcanic, erau îngrijorate ce se întâmplă dacă nu va mai fi tranzit. Atunci gazoductul transbalcanic a fost modernizat, ca să lucreze în regim revers, ca să aducă gazul de la sud, din Turcia, Bulgaria, spre nord, spre Moldova și Ucraina. Următorul pas a fost în 2021 în octombrie, când s-a finalizat construcția interconectorului pe gaze cu România, la început, în 2014 a fost construit gazoductul Iași-Ungheni, în Iași nu era gaz, în Ungheni nu era consum. Începând cu octombrie 2021 noi deja putem procura gaz din orice colț al lumii practic."

În ciuda Moscovei, autoritățile de la Chișinău și Kiev au dat dovadă de solidaritate reciprocă, spune expertul. Republica Moldova a simțit sprijinul Ucrainei încă din 2021, când Kremlinul a început să șantajeze prin reducerea volumului de gaze. Iar mai recent, în plină criză energetică pe malul stâng, Ucraina a propus să livreze cărbune regiunii transnistrene, care ar putea fi utilizat pentru producerea energiei electrice. Tiraspolul însă nu a acceptat propunerea, motivând că acest cărbune nu ar îndeplini parametrii necesari.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Atunci, Ucraina ne-a oferit un credit comercial, putem să spunem, ne-a permis să utilizăm pe datorie 15 milioane metri cubi de gaze ca să menținem presiunea în rețele. La fel, Ucraina se bucură un suport mare în rândul țărilor dezvoltate și dat fiind faptul că noi suntem afectați la fel de acest război, Chișinăul și Kievul pot face front comun pentru a susține mai mult sprijin în regiune."

Republica Moldova ar putea avea un rol crucial pentru Ucraina după încetarea războiului - să servească un coridor de tranzit în procesul de reconstrucție în perioada post-război, conchide Sergiu Tofilat.

Opinia ta contează. Comentează!