Post Scriptum cu Alex Cozer: Antiexemplul Georgiei

Uniunea Europeană a decis și oficial să suspende procesul de aderare a Georgiei la blocul comunitar. O consecință a derapajelor antidemocratice comise de regimul de la Tbilisi și un exemplu că parcursul european al unei țări, indiferent de cum se numește ea, nu este un cadou sau o pomană, așa cum încearcă unii de pe la noi, în mod fals, să inoculeze această idee în mentalul colectiv.

Cel puțin în ultimii 15 ani, Georgia, Republica Moldova și Ucraina au mers cumva la pachet în parcursul spre integrarea europeană. Iar o bună perioadă, Georgia chiar se descurca cel mai bine la acest capitol. Lucrurile au început însă să degradeze odată cu preluarea puterii de către oligarhul Bidzina Ivanishvili, comparat adesea cu Vladimir Plahotniuc, cei doi utilizând aceleași practici pentru a preluarea puterea și a captura statul. Ivanișvili, cu o avere estimată la 6 miliarde de dolari, are în continuare afaceri în Federația Rusă și legături strânse cu unii oligarhi ruși. Ușor-ușor, sub oligarhatul lui Ivanishvili, Georgia a început să se îndepărteze tot mai mult de valorile europene și să revină în zona de influență a Rusiei. Absolut nefiresc, de altfel, în condițiile în care țara a suferit recent din cauza unei invazii rusești, din 2008, în urma căreia și-a pierdut aproape 20% din teritoriu. Turnura spre Rusia a fost mult mai ușor sesizabilă după declanșarea invaziei din Ucraina, când Georgia a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva invadatorilor, ba din contra, a început să devină una dintre țările prin intermediul căreia Rusia a început să eludeze sancțiunile.

Au fost reluate zborurile între Moscova și Tbilisi, schimburile comerciale între cele două țări au crescut semnificativ, iar sumele de bani transferați de ruși în Georgia au crescut de 4 ori în 2022 față de 2021.

Mult mai grav însă, s-au accentuat derapajele antidemocratice, prin adoptarea unor legi inspirate de la Moscova. Iar culmea a fost votarea legii așa-zișilor agenți străini, îndreptată împotriva societății civile și a libertății de exprimare. Legea, anticonstituțională și antieuropeană, a scos zeci de mii de georgieni în stradă. Chiar și președinta țării, ajunsă în funcție inclusiv cu susținerea partidului oligarhului Ivanișvili, a încercat s-o blocheze, dar până la urmă Parlamentul controlat de oligarh a trecut peste opoziția ei.

Totul s-a întâmplat în ciuda avertismentelor Uniunii Europene, ca în consecință, la 9 iulie, ambasadorul european la Tbilisi să anunțe că Bruxelles-ul suspendă procesul de aderare al țării la UE și îngheață susținerea financiară pentru Georgia.

Este un exemplu grăitor că atunci când nu respecția democrația și libertatea, nu ai cum să mai aspiri la a face parte dintr-o comunitate care a fost creată tocmai în baza acestor valori. Și asta în ciuda faptului că georgienii, atunci când ne referim la populația acestei țări, sunt mult mai atașați integrării europene și euroatlantice decât moldovenii. Potrivit ultimelor sondaje, în jur de 85% din georgieni susțin aderarea la Uniunea Europeană și aproape 80% vor să facă parte din NATO. Din păcate pentru ei, statul lor este capturat de o guvernare care este extrem de departe de valorile care au constituit aceste blocuri economice și militare. Guvernare care acum îndepărtează țara de dezideratele cetățenilor.

Iar asta arată o dată în plus că pentru a putea deveni membru al UE sau NATO trebuie mai întâi să demonstrezi că meriți. Să adopți toate reformele democratice necesare și să arăți că poți deveni un stat ce poate contribui la dezvoltarea acestor structuri, ci nu o povară.

Este un exemplu și pentru noi, cei din Republica Moldova. Mai ales în condițiile în care o parte dintre concetățenii noștri, intoxicați de dezinformare, refuză să înțeleagă că aderare la UE nu e nici pe departe un cadou și că nimeni nu ne obligă să mergem acolo. Aderarea la Uniunea Europeană este, dacă vreți, precum un examen. Pe care trebuie să depui eforturi pentru a-l susține cu succes și care îți va fi extrem de necesar ulterior, în viață. Haideți să înțelegem cu toții asta și să facem tot posibilul pentru a ne cimenta parcursul european. Să demonstrăm cu toții că merităm să fim parte a familiei prosperității, libertății și civilizației.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!