Autoritățile de la Chișinău trebuie să le comunice constant cetățenilor despre beneficiile Uniunii Europene
Social 29 noiembrie 2024, 16:42 | 372

Autoritățile de la Chișinău trebuie să le comunice constant cetățenilor despre beneficiile Uniunii Europene, trebuie să-i convingă pe oponenții politici și să aibă un consens în Guvern. Asta recomandă foștii și actualii negociatori șefi din statele membre ai blocului comunitar, aflați la Chișinău pentru un schimb de opinii. „Este absolut crucial de înțeles care sunt principalele provocări”, au subliniat experții europeni.

PAVEL TELICKA, fost negociator șef, Cehia: "Este absolut crucial să înțelegeți ce anume vreți să negociați, care sunt principalele provocări, care sunt domeniile semnificative, de impact, economic, financiar, social etc. Trebuie să identificați principalele beneficii pe interior și trebuie să convingeți oponenții politici, trebuie să aveți consens în Guvern. Trebuie să implicați toate organizațiile statului, oamenii de afaceri, societatea civilă etc. 80 la sută din negocieri se fac acasă."

Cheia succesului este comunicarea cu cetățenii, cu toate forțele politice, consideră negociatorul șef al echipei din Muntenegru, care candidează pentru aderare la Uniunea Europeană.

PREDRAG ZENOVIC, negociator șef, Muntenegru: "Trebuie să comunici publicului etapele procesului de integrare europeană. Uniunea Europeană este cel mai mare investitor în Muntenegru, promovează constant reforme, de pe urma cărora cetățenii din Muntenegru au doar beneficii. Cred că este foarte important să găsim modalități pentru a comunica toate beneficiile de care au parte cetățenii din Muntenegru în procesul de aderare la Uniunea Europeană."

Negociatorii șefi au accentuat importanța elaborării foilor de parcurs și implementarea legislației europene. „Avem multe de învățat unii de la alții”, a declarat gazda acestui forum, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: "În același timp discutăm cu colegi din alte state candidate, care sunt exact la aceleași etape ca și noi. Cum pregătim pozițiile de negociere în așa fel ca să ne apărăm interesul național la cel mai înalt nivel? Cum pregătim acele dosare de fundamentare pentru posibile perioade tranzitorii care urmează să le solicităm Comisiei Europene și statelor membre ale Uniunii Europene? Aceste trei zile sunt dedicate procesului de schimb de opinie, bune practice, învățăm unii de la alții cum să ne îmbunătățim activitatea de zi cu zi."

Forumul negociatorilor-șefi pentru aderare la Uniunea Europeană, ajuns la a III-a ediție, se desfășoară cu sprijinul Comisiei Europene.

Opinia ta contează. Comentează!