Lideri din Europa și Canada au mers azi la Kiev pentru a-şi reafirma susţinerea faţă de Ucraina
Mai mulți lideri din Europa și Canada au mers azi la Kiev pentru a-şi reafirma susţinerea faţă de Ucraina în ziua în care se împlinesc trei ani de la declanşarea invaziei ruse. Uniunea Europeană va debloca pentru Ucraina 3,5 miliarde de euro, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul summit-ului de pace de la Kiev. Lideri din 13 țări s-au reunit la Kiev, pentru a-și reafirma sprijinul față de țara atacată de Rusia. Alți 24 de lideri internaționali au participat prin videoconferință. Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat cu această ocazie deblocarea mai devreme, în martie, a unui nou ajutor de 3,5 miliarde de euro către țara intrată în al patrulea an de război. „Războiul din Ucraina rămâne criza cea mai importantă și mai plină de consecințe pentru viitorul Europei. Nu doar destinul Ucrainei este în joc. Este destinul Europei”, a spus von der Leyen. Ea a subliniat că, în paralel, prioritatea blocului comunitar în următoarele săptămâni este accelerarea livrării imediate de arme și muniții Ucrainei. Potrivit oficialului de la Bruxelles, principala prioritate a blocului comunitar rămâne consolidarea rezistenței ucrainene.
URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Europa este aici să întărească Ucraina în acest moment crucial. Pot să anunţ că o nouă plată de 3,5 miliarde de euro va veni deja în martie. Voi prezenta opinia Comisiei într-un plan detaliat pentru investiții în capacități de apărare, să creștem producția voastră de arme. Va fi un plan atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană."
La trei ani de la începutul războiului din Ucraina, lideri din 13 țări s-au reunit la Kiev, pentru a-și reafirma sprijinul față de țara atacată de Rusia. Alți 24 de lideri internaționali participă prin videoconferință. Volodymir Zelenski a deschis summitul cu un discurs în care le-a mulțumit soldaților căzuți în războiul împotriva Rusiei. Le-a mulțumit și liderilor statelor care susțin suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială și care sunt conștienți că acesta este un război neprovocat și criminal al Rusiei împotriva Ucrainei. Zelenski a spus ce, în opinia lui, ar putea duce la încheierea războiului.
VOLODYMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Sfârșitul războiului ar trebui să înceapă cu măsuri care să restabilească încrederea în situația în sine. Nu există încredere în Rusia și avem nevoie de o situație în care oamenii să vorbească despre sfârșitul războiului, o situație reală. Acum, un astfel de pas poate fi eliberarea a o mie de prizonieri, exact o mie de persoane care sunt deținute în Rusia. Unii dintre ei sunt deținuți nu doar din 2022 și până în prezent, ci mult mai devreme, din 2014. Rusia trebuie să elibereze ucrainenii. Ucraina este gata să dea totul la schimb și aceasta este o opțiune corectă."
Antonio Costa, președintele Consiliului Europena, a anunțat o reuniune specială a Consiliului pentru 6 martie. Liderii țărilor europene vor vorbi despre consolidarea apărării, securitatea pe termen lung al Ucrainei, dar și restabilirea păcii pe continent. ANTONIO COSTA, președintele Consiliului European: "Am fost cu voi din prima zi. Suntem și vom vi alături de voi, umăr la umăr în război, în viitoarele negocieri de pace, în reconstrucție și ca stat membru al Uniunii Europene. Noi toți ne dorim ca războiul să se termine, iar distrugerile să se oprească."
Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei, a spus că „poporul ucrainean poate conta pe Spania” și „va fi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie și atât cât ai nevoie”. Iar premierul Marii Britanaii, Keir Starmer, a spus că Regatul Unit este alături de ucraineni și va oferă mai mult sprijin militar în 2025 decât oricând. Și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut un discurs în cadrul Summit-ului. Aceasta a spus că garanțiile de securitate sunt esențiale pentru ca istoria să nu se mai repete și pentru ca Putin să nu mai poată înșela lumea.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Rusia nu caută pacea. Și totuși, lumea vorbește despre pace. Dar pacea trebuie să fie justă, durabilă și reală. O pace compromisă, care ignoră securitatea Ucrainei sau marginalizează Europa, nu va pune capăt amenințării - doar o va amâna. O pace falsă, una care îi permite lui Putin să se regrupeze, să se reînarmeze și să invadeze din nou, nu este pace. De aceea, trebuie să rămânem uniți."
Volodymir Zelenski susține că Summitul de la Kiev care sa desfășurat sub declanșarea alertelor aeriene, ar trebui să ofere o viziune clară în ceea ce privește următorii pași, când vine vorba de pacea, garanțiile de securitate și viitorul politicii colective a țărilor occidentale. Summitul are loc la o săptămână după ce la Riad, Arabia Saudită, a avut loc întâlnirea bilaterală între reprezentanții Statelor Unite ale Americii și cei ai Federației Ruse.