Fermierii francezi, protest continuu
O nouă zi de proteste ale fermierilor din Franța. Guvernul de la Paris este în căutare de soluții pentru agricultorii, care blochează autostrăzile și vin la manifestații în preajma clădirilor publice din toată țara. Se întâmplă după ce o creștere a taxei pe combustibil a detonat resentimente de lungă durată. Este o primă criză pentru noul prim-ministru Gabriel Attal, care și-a convocat șefii de economie, mediu și agricultură la o întâlnire pentru a decide măsurile de ajutor și a respinge o posibilă blocare a capitalei, notează France 24.
Pulverizează dejecții lichide spre clădiri guvernamentale, incendiază anvelope sau blochează drumurile, paralizând țara. Așa protestează fermierii francezi, care spun că au ajuns la limita răbdării. Aceștia sunt nemulțumiți de taxa guvernamentală pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine, problemele de stocare a apei, presiunile asupra prețurilor din partea comercianților cu amănuntul, dar și de normele de mediu, care, spun ei, le amenință veniturile și supraviețuirea.
VALERIE COUVREUR, fermieră: "M-am săturat! Sunt standarde lipsite de sens, care nu sunt acceptate în Franța, dar sunt acceptate în afara ei. Europa este pentru toți. Sau suntem pe un picior de egalitate sau nu facem nimic."
PATRICK DIETRICH, fermier: "Cerem flexibilitate și recunoașterea muncii noastre. Al doilea punct se referă la prețuri. Suntem în mod constant presați de prețuri. Costurile au crescut. Prețurile au revenit la nivelul celor de acum trei ani, iar cheltuielile noastre au rămas aceleași. Ecuația nu mai lucrează."
Urmând apelurile sindicatelor din agricultură, fermierii au ieșit cu tractoarele pe străzi în 85 de regiuni din Franța. Ei blochează drumurile de mai multe zile și spun că protestele zgomotoase vor continua până când cererile lor, 24 la număr, vor fi îndeplinite.
CEDRIC POINTET, co-secretar general al sindicatului "Tinerii fermieri din Gironde": "Este vorba de demnitate pentru profesia noastră, despre creșterea veniturile noastre, astfel ca noi să ne îmbunătățim condițiile de muncă."
Mai mule acțiuni sunt planificate pe durata acestei săptămâni, în timp ce protestatarii se îndreaptă spre capitala Paris, un avertisment pentru prim-ministrul francez, care s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor marți și miercuri. Premierul a promis că va prezenta propuneri în zilele ce vin, a transmis guvernul francez.
PRISCA THEVENOT, purtătoarea de cuvânt a Guvernului din Franța: "Nu există nicio intenție de a stopa această expresie de protest. Da, discuțiile sunt în desfășurare. Da, lucrul este în curs, iar anunțurile vor veni în zilele următoare."
Politica agricolă este de multă vreme o temă sensibilă în Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene. Între timp, pe măsură ce nemulțumirea fermierilor se răspândește în Europa, guvernul francez se teme de sprijinul în creștere al fermierilor pentru extrema dreaptă și repercusiunile pentru alegerile din Parlamentul European, programate pentru luna iunie. În ultimele săptămâni, furia fermierilor a dus la blocaje de drumuri și marșuri cu tractoare în țări precum Franța, Germania, Polonia, România și Olanda.