Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Săptămâna trecută, pe aeroportul Otopeni din București, a avut loc un incident mai puțin obișnuit. Un Il-96 al Guvernului rus a staționat acolo nu mai puțin de 8 ore în așteptarea repatrierii, cu toată zestrea, a vreo 40 de spioni, așa-ziși diplomați de la București. S-a întâmplat după ce la 8 iunie, în baza Convenției de la Viena, România a cerut Rusiei să-și reducă numărul de personal din ambasada de la București până la o paritate cu ce au acum românii la Moscova.
Așadar, nu s-a mai recurs la obișnuitele expulzări, la care rușii răspundeau cu măsuri în oglindă, ci s-a apelat la un acord diplomatic la nivel internațional. Rușii au, de regulă, în ambasadele lor, un număr mult mai mare de trimiși decât restul țărilor la Moscova. Pentru că marea lor majoritate se ocupă cu spionajul și sabotajul țărilor în care activează, în special după declanșarea invaziei barbare din Ucraina, majoritatea țărilor occidentale au început să expulzeze așa-zișii diplomați ruși, în primul rând din motive de securitate. Cum însă rușii recurgeau la acțiuni în oglindă și statele occidentale riscau să rămână fără personal în ambasadele lor la Moscova, mai multe țări au recurs la aceste prevederi ale Convenției de la Viena. Iar rușii au fost nevoiți să se conformeze.
Lucru pe care deocamdată nu-l face Republica Moldova. Care a rămas cu doar 7 diplomați la Moscova, în timp ce Rusia are aici peste 50. Cu ce se ocupă aceștia, nu trebuie neapărat să v-o spun eu. Au constatat-o chiar și guvernanții noștri.
Și de s-ar ocupa doar cu asta, domnule Grosu. Dar dvs. știți foarte bine că lucrurile sunt mult mai grave. Și inclusiv bani pentru așa-zisele partide de opoziție tot pe acolo ajung. Instructaj pentru provocatori, sabotaj, racolare de oameni, propagandă, sunt doar câteva lucruri cu care se ocupă acești diplomați ruși, fiind lăsați nestingheriți s-o facă în continuare.
Și deja nu mai merge argumentul cu „nu-i putem expulza” pentru că rușii răspund în oglindă și rămânem fără diplomați. Există acest acord al Convenției de la Viena la care a apelat România, la care au apelat statele baltice și multe alte țări occidentale. Noi ce mai așteptăm?
Și nu este prima acțiune de acest fel a României. La începutul anului, Bucureștiul a decis să închidă și așa-zisul Centru Cutural Rus din capitala României. Asta după ce acest centru se ocupa cu orice numai nu cu cultura, de la racolare de tineri și trimitere a acestora în Rusia, până la dezinformare și propaganda războiului, lucruri care nu au mai putut fi tolerate într-o țară membră UE și NATO în 2023.
În același timp, în Republica Moldova, își continuă nestingherite activitatea tocmai 3 astfel de centre. Unde, credeți-mă pe cuvânt, acțiunile care se fac sunt infinit mai grave decât cele constatate la București.
Constatăm și noi însă, fără a acționa în vreun fel. Fără a ne apăra, fără a aplica măsuri pentru a ne proteja securitatea și viitorul.
Domnilor, e de ajuns atâta constatare și analiză. E timpul acțiunilor. Toți acești spioni, sabotori, barbari, să fie trimiși acasă. Frumos, civilizat. Nu așa cum au procedat ei, spre exemplu, exact acum 74 de ani, pe 6 iulie 1949, când zeci de mii de moldoveni, cei mai demni și gospodari, au fost deportați în stepele Siberiei, Mulți dintre ei murind de sete, foame și căldură în vagoanele pentru vite în care au fost încărcați atunci. Pentru că noi nu suntem barbari.