Gospodarii se pregătesc pentru iarnă
Social 8 octombrie 2024, 20:19 | 115

Odată cu scăderea temperaturilor, lemnul de foc este la mare căutare. Dacă anul trecut prețurile pentru un metru ster de masă lemnoasă începeau de la 750 de lei, atunci anul acesta gospodarii sunt nevoiți să scoată din buzunare aproape o mie de lei pentru același volum.

MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "Cei care doresc să cumpere lemne de foc, trebuie să se grăbească! Spre exemplu, aici, la Ocolul Silvic Strășeni, din cele 25 de mii de metri cubi de masă lemnoasă pregătită pentru încălzirea sobelor, a rămas mai puțin de jumătate. Cel mai căutat este lemnul de carpen. Un metru ster costă aproape o mie de lei."

Prețurile pentru lemne a crescut anul acesta cu până la zece la sută, afirmă specialiștii.

VALERIU CIUBOTARU, specialist principal, Moldsilva: "Comparativ cu anul 2023, există o majorare de preț la lemnul de foc și ea reprezintă undeva de la trei la zece procente, în funcție de întreprindere și specie. Consider că există stocuri suficiente pentru a asigura necesitatea consumatorilor."

În unele localități, mare parte din lemnul de foc s-a vândut deja. De exemplu, Ocolul Silvic Strășeni mai are în stoc opt mii de metri steri de lemn de foc tare și trei mii de metri steri de lemn de foc moale.

SERGIU CHIHAI, inginer-șef, întreprindere silvo-cinegetică, Strășeni: "Lemnele de foc constituie 25 de mii de metri cubi sau 35 de metri steri. Până la moment s-au comercializat circa 70 la sută din volum."

Localnicii au grijă să cumpere din timp cantitatea necesară de lemn pentru iarna care vine. Dar nu toți au această posibilitate.

Pentru încălzirea sobei, cel mai bun lemn este stejar, carpen sau salcâm.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie