Antreprenorii vor fi scutiți de taxe
Social 24 septembrie 2024, 20:25 | 547

Antreprenorii care au nuci, boabe de soia sau prune pentru export în patru țări europene, Islanda, Elveția, Norvegia și Liechtenstein, numit grupul EFTA, vor fi scutiți de taxe. Până nu demult, oamenii de afaceri erau nevoiți să achite bani grei, chiar și peste o mie de procente din costul total al produselor. Acum, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de comerț liber cu statele membre EFTA, barierele vor fi ridicate treptat. Islanda a renunțat la taxe pe 1 septembrie.

CARMINA VICOL, antreprenoare: "Exportăm mai mult de zece ani în țările EFTA, în special în Elveția fructe uscate, miez de nucă și avem un volum de export între cinci și zece la sută din volumul total al Republicii Moldova către țările EFTA."

IURIE FALĂ, director executiv Asociația producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”: "Noi considerăm că există și un potențial și pentru fructele sâmburoase. Mă refer aici la cireșe, prune, caise care în ultimii ani se observă o tendință de creștere a fructelor, dar și potențialul de export crește."

În același timp, unii antreprenori sunt descurajați de cerințele pieței pentru miere. Un kilogram costă cel mult 2,7 euro, bani care abia acoperă toate cheltuielile, spun apicultorii.

VITALIE POPA, președinte, Asociația exportatorilor de miere din Republica Moldova: "Anul trecut a fost un an să zicem așa de criză în exportul de miere. Nu sunt acele prețuri care au fost acum doi, trei ani în urmă când eram în punctul de sus. Este un preț de existență, este un preț care abia acoperă prețurile de producere a apicultorilor."

Islanda a exclus, din 1 septembrie, taxa de impozitare a produselor din Republica Moldova. Din 1 noiembrie, același lucru îl va face Norvegia, iar Elveția și Liechtenstein vor renunța la taxe până în aprilie 2025.

CRISTINA CEBAN, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Republica Moldova reprezintă cam 12% din valoarea totală a importurilor EFTA, de nuci decojite, ceea ce înseamnă că noi încă avem spațiu de a dezvolta aceste exporturi. Considerăm că acest produs are potențial foarte bun. La fel cerealele, produsele oleaginoase, semințele sunt la căutare în țările EFTA."

În 2023, exporturile de produse moldovenești pe piața EFTA au ajuns la 33,34 milioane de dolari, iar importurile au fost de 64,1 milioane de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie