Blocul electoral „Victorie/Pobeda” nu va putea participa la alegerile prezidențiale și referendumul din această toamnă
Politic 29 august 2024, 19:56 | 588

Blocul electoral „Victorie/Pobeda” nu va putea participa la alegerile prezidențiale și la referendumul din octombrie. Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de partidele afiliate politicianului fugar Ilan Șor împotriva Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat anterior să înregistreze blocul „Victorie/Pobeda”. Decizia CSJ a fost pronunțată astăzi, în lipsa părților. Deputatul Marina Tauber ne-a declarat că blocul va ataca decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Din bloc urma să facă parte Partidul „Renaștere”, Partidul Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul „Șansă” și Partidul „Victorie”.

MARINA TAUBER, membru al blocului „Victorie/Pobeda”: "Este încă o decizie banditească pentru că este absolut ilegală. Totul se face la comanda Maiei Sandu pentru că ea se teme de Ilan Șor și de echipa noastră, a blocului „Victorie”."

Responsabilii de la Președinție nu au comentat declarația Marinei Tauber.

Hotărârea CEC a fost contestată, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra blocul. Reprezentanții formațiunilor au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție. Membrii echipei lui Ilan Șor au declarat că decizia CEC de a refuza înregistrarea blocului reprezintă o comandă politică.

CEC a refuzat pe 7 august înregistrarea blocului, invocând mai multe neconformități. Hotărârea CEC a fost contestată, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut refuzul Comisiei Electorale Centrale.

Comisia Electorală Centrală va sesiza Ministerul Justiției după ce a constatat utilizarea de către Partidul „Renaștere” a resurselor financiare nedeclarate în proporții mari. Instituția a verificat activitatea partidului pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 30 aprilie 2024 și a constatat că acesta a utilizat 476 de mii 366 de lei, bani care lipsesc în raportul privind gestiunea financiară.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, membru al grupului de control, a declarat că partidul a inclus în rapoartele financiare informații incomplete și superficiale. De asemenea, au fost tăinuite evenimente organizate de formațiune. L-am sunat pe membrul partidului, Vasile Bolea, pentru un comentariu, însă acesta nu ne-a răspuns la apel.

Opinia ta contează. Comentează!