Cel mai mare șoc al creșterii prețului la gazele naturale
Economic 16 mai 2022, 15:21 | 846

Republica Moldova a trecut, în ultimele șase luni, prin cel mai mare șoc al creșterii prețurilor la gazele naturale, ceea a lovit dur în populație, agenți economici și în bugetul public național. Concluzia îi aparține expertului economic Veaceslav Ioniță, care atenționează că prețul de import al gazelor de la Gazprom a crescut de șapte ori timp de un an și jumătate. Mai grav, în opinia expertului, este că în ultimele două decenii guvernanții nu au făcut nimic pentru a scăpa Moldova de dependența de Gazprom.

Veaceslav Ioniță susține că din 2010, Republica Moldova achită pentru gazele rusești prețul mediu european, iar după 2019 chiar mai scump. În acest context, expertul se întreabă de ce, în această perioadă, Republica Moldova nu a depus eforturi pentru a-și diversifica resursele de aprovizionare cu gaze. Apoi a venit criza energetică din 2021, iar prețul gazelor a explodat. Tot la începutul anului trecut a fost modificată și formula de calcul pentru Republica Moldova.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Prețul la gaz în Republica Moldova a înregistrat o creștere spectaculoasă de șapte ori timp de un an și jumătate. Am avut 167 de dolari în 2020 și am ajuns la 1193 de dolari în anul 2022. Evident că de așa ceva nu a fost pregătit nimeni. În Europa tot au asistat la o creștere, doar că la ei populația este mai bogată și ei nu simt atât de tare. Pentru noi a fost o lovitură puternică."

În 2015, datorită conjuncturii internaționale favorabile, tariful la gaz pentru Moldova a scăzut de la 7,18 lei la 4,3 lei. Acum situația este inversă. Timp de jumătate de an, prețul la gaz în Republica Moldova pentru populație a crescut de la 4,3 lei la 14 lei fără TVA.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Și țineți cont! Noi am avut o criză în anul 2006, atunci când a crescut tariful la gaz, dar este o mică diferență. Atunci a crescut doar tariful la gaz, dar acum a crescut gazul, petrolul și energia electrică. Noi niciodată n-am avut, în istoria noastră, o creștere a prețurilor pe toată dimensiunea energetică."

Potrivit analistului economic, prețul gazului este secundar. Un indicator mai important este accesibilitatea gazelor sau cât gaz poate fi procurat cu un salariu mediu net pe economie.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Cred că Republica Moldova va putea depăși această criză și, într-un an sau doi, noi deja vom uita că am fost în această problemă legată de gaz. Problema cea mare a Republicii Moldova nu este prețul la gaz. Problema cea mare este că în fereastra de oportunități, din 2010 până în 2020, noi nu am avut minte suficientă să ne creăm o alternativă de livrare a gazului. Noi nu am depus eforturi și am fost dependenți și continuăm să fim dependenți de o singură sursă. Asta este problema numărul unu a Republicii Moldova."

Expertul economic anticipează că mulți vor fi indignați când vor vedea factura la gaz pentru lunile mai și iunie. Ioniță atenționează însă că acest preț din perioada caldă a anului compensează tariful de import al gazelor consumate în volume mai mari în perioada rece a anului - anume atunci populația beneficiind și de compensații.

Opinia ta contează. Comentează!