Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Din 2024, Republica Moldova are o nouă strategie de securitate. Una, în sfârșit bună, care reiese din realitățile actuale. Și care stipulează, pe bună dreptate, că Federația Rusă și interpușii săi în Republica Moldova reprezintă cea mai periculoasă și mai persistentă sursă de amenințare care, dacă nu este contracarată, poate avea efecte severe pentru statalitatea, democrația și prosperitatea țării.
E un lucru evident. Timp de 30 ani, Rusia și slujitorii săi de aici au făcut tot posibilul să ne țină în mocirla, corupția, sărăcia, dictatura, care definesc „ruskii mir-ul” și cu care barbarii vor să invadeze toată Europa, toată lumea liberă și civilizată.
Până aici, parcă totul e clar. Doar că, deși la nivel legislativ stăm destul de bine, atunci când e vorba de fapte, avem mari probleme.
La începutul acestei săptămâni, șeful SIS, Alexandru Musteață, a prezentat un raport din care reiese felul agresiv prin care Rusia vrea să dea peste cap ordinea constituțională, să influențeze rezultatele alegerilor din acest an și să preia din nou controlul absolut asupra țării noastre. La acest obiectiv al Kremlinului sunt înhămați zeci de așa ziși politicieni din prima linie, membri ai diferitor partide politice, inclusiv deputați sau oameni care au ocupat altă dată funcții înalte în stat. Unii dintre ei își asumă absolut deschis rolul, alții au adoptat strategia cameleonului, încercând s-o facă pe echilibrații sau proeuropenii. Dar toți au același trecut comun. Unul în care au slujit deschis Rusia, au organizat referendumuri separatiste ilegale și până mai ieri ziceau că ei sunt „toliko za tamojenîi soiuz”.
Astăzi, șeful poliției naționale, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Drăgălin, au organizat o conferință de presă în care au prezentat un nou set interceptări audio din care reiese clar cum sunt organizate acțiunile prin care se urmărește destabilizarea țării, sumele uriașe care se alocă în acest sens și felul în care ajung o parte din bani din Rusia și de la oligarhi, aici. Mai mult decât atât, în jur de 200 de persoane ar fi urmat să se deplaseze de la Chișinău la București, acolo unde, împreună cu ortacii lui George Simion, ar fi urmat să organizeze acțiuni extremiste.
Din sursele mele, începând cu 1 ianuarie 2024, Rusia alocă 30 de milioane de dolari lunar pentru procesele ce vizează Republica Moldova. Este cea mai mare alocare de fonduri din istorie în acest sens.
Iar ieri, de la Soci, criminalul dictator Putin și una dintre marionetele sale din Republica Moldova, Evghenia Guțul, chiar ne-au transmis un salut. Este cumva și amuzant că marele dictator Putin a decăzut în așa hal încât a ajuns să se tragă în fotografii cu o păpușă vorbitoare precum Guțul. Dar, pe de altă parte, este și un semnal prin care se transmite clar care este vârful de lance al Kremlinului în Moldova. Și, în același timp, un mesaj pentru cei din autonomia Găgăuză. Care, cuprinși de propagandă și manipulare, refuză să vadă realitățile și au făcut din Putin un idol.
Așadar, lucrurile sunt absolut evidente. Dar cât ne vom mai limita doar la constatări prin conferințe de presă și rapoarte sofisticate? Și când statul ăsta va începe și să acționeze? Pentru că dacă spuneți într-o strategie de securitate că Rusia și interpușii săi reprezintă principalul pericol pentru suveranitatea și prosperarea țării, dacă există atâtea probe că Moscova încearcă să ne distrugă, că alocă sume colosale de bani prin interpușii săi de aici, de ce nu și acționați?
Împotriva tancurilor, rachetelor, dronelor, blindatelor, a sutelor de milioane de dolari, a propagandei și minciunii, doar cu conferința de presă, constarea și raportul nu te poți apăra. Și noi ne-am convins de asta pe deplin văzând ce se întâmplă în Ucraina.
Trebuie să se și acționeze pe măsură. Demult trebuia, dar acum deja suntem practic în al 12-lea ceas. Dacă se va mai întârzia în continuare, atunci pur și simplu riscăm să ne pierdem țara, valorile și viitorul aici, la noi acasă.