Anchetatorii sud-coreeni au încercat în zadar să-l aresteze pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol
Externe 3 ianuarie 2025, 19:55 | 189

Anchetatorii sud-coreeni au încercat în zadar să-l aresteze astăzi pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol, fiind împiedicaţi de gărzile de corp ale acestuia. Sute de susţinători ai lui Yoon au manifestat lângă reşedinţa prezidenţială întreaga noapte de joi spre vineri.

Timp de aproape şase ore, procurori şi agenţi ai Biroului de anchetă asupra corupţiei în rândurile oficialilor de rang înalt, care centralizează ancheta pentru „rebeliune” declanşată împotriva lui Yoon, au stat înlăuntrul reşedinţei prezidenţiale. În final, ei au ieşit de acolo fără să reuşească arestarea. „În ceea ce priveşte executarea mandatului de arestare, s-a decis ca aceasta este fizic imposibilă din cauza impasului persistent", a anunţat Biroul de anchetă într-un comunicat. „Îngrijorările pentru securitatea personalului aflat la faţa locului a dus la decizia de a întrerupe executarea” mandatului de arestare, adaugă sursa.

Serviciul de securitate prezidenţial, care continuă să-l protejeze pe Yoon în calitate de şef de stat în exerciţiu, a împiedicat deja mai multe percheziţii ale anchetatorilor la domiciliul lui Yoon.

Sute de susţinători ai lui Yoon au manifestat lângă reşedinţa prezidenţială întreaga noapte de joi spre vineri.

Alții susțin însă că președintele trebuie să răspundă în fața legii.

Biroul de anchetă are termen până pe 6 ianuarie pentru a executa mandatul de arestare emis marţi de un tribunal din Seul.

O arestare a lui Yoon Suk Yeol, care rămâne oficial şeful statului şi este doar suspendat în aşteptarea confirmării de Curtea Constituţională a destituirii sale până la mijlocul lui iunie, ar fi fără precedent în istoria Coreei de Sud.

Yoon Suk Yeol a șocat în Coreea de Sud în noaptea de 3 spre 4 decembrie, impunând legea marţială şi trimiţând armata în parlament pentru a încerca să-l reducă la tăcere. El a fost forţat să dea înapoi câteva ore mai târziu, deputaţii reuşind să intre în parlament şi să voteze o moţiune de cenzură care cerea ridicarea legii marţiale.

Opinia ta contează. Comentează!