Post Scriptum cu Alex Cozer: Un pas important spre aderarea la UE

În anii 1995-1996, când multe state din estul Europei, ex-sovietice sau ex-socialiste depuneau cereri de aderare la UE, nivelul de viață de acolo și cel din Republica Moldova nu era foarte diferit. În România anului 1996 nu se trăia cu mult mai bine decât în Republica Moldova și nici statele baltice nu excelau atunci la nivelul de viață. 25 de ani mai târziu, salariul mediu în țările baltice este de aproape 5 ori mai mare decât în Moldova, iar în România de 4. De nivelul de viață, de calitatea drumurilor, a serviciilor, de nivelul de corupție și de respect față de cetățean nici nu mai putem vorbi, pentru că nu poate exista comparație între noi și țările membre UE, chiar și cele din Est.

Ieri Republica Moldova a făcut un pas important spre aderarea la UE. Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a luat act de cererea noastră de aderare și a solicitat celorlalte instituții europene să o aprobe.

Sigur, mai e extrem de mult până departe, dar depinde doar de noi rapiditatea cu care vom adera la blocul comunitar și vom face parte din cea mai puternică economie a lumii sau să rămânem anchilozați în corupția, sărăcia și degradarea pe care o trăim de 30 de ani încoace.

Corupție, sărăcie și degradare în care ne-au ținut în toți acești ani forțe politice dirijate sau tolerate de Kremlin, care nu au făcut altceva decât să fure și să slăbească acest stat, indiferent că se declarau proeuropene sau proruse.

Războiul din Ucraina a arătat încă o dată între ce avem de ales. Între criminali barbari, violatori, indivizi fără pic de moralitate care transformă în cenușă orașe de sute de mii de locuitori, sau o lume civilizată, prosperă, pe teritoriul căreia de 80 de ani este pace, înțelegere, prosperitate și progres.

Pe parcursul ultimelor săptămâni am fost cuprins de o avalanșă de întrebări despre „ziua în care Putin ne va ataca”. Unii mă întrebau când vor cădea rachetele aici, alții când va ajunge hoarda barbară la Chișinău. Toți ca unul sunt panicați de ce se întâmplă în Transnistria și de mesajele propagandistice de la Moscova, ale unora care au zis că următoarea țara atacată va fi Moldova. Sunt ținta unei campanii rusești de a induce teama pentru ziua de mâine și de a provoca destabilizări în țara noastră.

Noi trebuie însă să rămânem raționali și să ne amintim că războiul din țara vecină se duce deja de 72 de zile, perioadă în care Putin nu și-a îndeplinit nici măcar unul din obiective. // Ba din contra, a transformat Rusia într-un paria la nivel internațional, și-a distrus propria economie și a fost umilit de insuccesele militare din Ucraina.

La 24 februarie, când a început invazia, Putin prognoza ca la 9 mai să sărbătorească Ziua Victoriei chiar pe Euromaidanul de la Kiev. La început de aprilie, când a văzut că este imposibil să ocupe capitala Ucrainei, s-a retras în sud Est pentru a „elibera” Donbasul până la 9 mai. Iată că suntem în preajma acestei zile, iar Putin nu a înaintat prea mult nici în Donbas, acum luând în calcul declararea mobilizării generale în Rusia pentru a-și regrupa forțele decimate din țara vecină.

Lucrurile sunt evidente. Eroii ucraineni, susținuți de solidaritatea lumii civilizate, rezistă. Și rezistă pentru că iubesc libertatea și valorile europene. Vor să adere la Uniunea Europeană, obiectiv pentru care au făcut două revoluții în ultimii 20 de ani și s-au confruntat cu două invazii rusești.

Nouă, celor de aici, ne este mult mai ușor. Haideți să fim mai bine informați, mai responsabili, mai solidari și mai corecți. Să nu mai cădem pradă propagandei și bravadei rusești, să privim în esență lucrurile și să ne protejăm țara de destabilizările interne pe care le pregătesc oamenii Kremlinului, cei care ne voi dezbinați.

Perspectivele noastre de viitor arată foarte bine. Ieri, în Parlamentul European, ni s-a transmis clar acest lucru. Rămâne doar noi să ne mai facem treaba. Să demonstrăm că suntem europeni adevărați.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!