Gazul azer, mai aproape de Moldova
România va procura gaze naturale din Azerbaijan, iar o parte din acestea ar putea ajunge și în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Camerei Deputaților de la București, Marcel Ciolacu. Se întâmplă în contextul în care fostul premier Natalia Gavrilița dar și noul șef al Guvernului, Dorin Recean, au inițiat mai multe discuții pentru sporirea relațiilor economice moldo-azere.
”România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaijan”, a anunțat Marcel Ciolacu după întrevederea avută cu președintele azer, Ilham Aliyev. Președintele Camerei Deputaților a spus că România va procura din Azerbaijan, începând cu luna aprilie curent, un miliard de metri cubi de gaze timp de un an.
MARCEL CIOLACU, președintele Camerei Deputaților: "Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm și Republica Moldova, iar președintele Ilham Aliyev a susținut propunerea noastră. Al doilea proiect discutat astăzi a vizat transportul de gaz lichefiat, respectiv, parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră."
Iar la Chișinău, premierul Dorin Recean a discutat cu ambasadorul Azerbaijanului în Republica Moldova, Gudsi Osmanov, despre aprofundarea relațiilor economice moldo-azere, inclusiv în domenii precum energie, IT și agricultură.
În octombrie trecut, în cadrul vizitei la Baku, premierul Natalia Gavrilița i-a transmis președintelui azer că ”Republica Moldova își dorește să negocieze un contract avantajos privind importul de gaze naturale din Azerbaijan”.
În toamna anului trecut, Bulgaria a încheiat un contract cu Azerbaijan. Conform contractului semnat pe 25 de ani, Bulgaria va importa de la un consorțiu azer câte un miliard de metri cubi de gaz pe an, la prețuri mai mici decât indicii de pe bursa europeană. Gazul azer intră în Bulgaria prin gazoductul ce unește Grecia de Bulgaria. Acest gazoduct a fost inaugurat pe 1 octombrie și ar putea fi folosit și de Republica Moldova. De la începutul anului 2023, Chișinăul susține că a renunțat la gazul rusesc și cumpără exclusiv de pe bursa europeană. La sfârșitul lunii ianuarie, Republica Moldova avea în rezerve 309 milioane metri cubi de gaze.