Rusia a oferit grupului criminal condus de Ilan Șor peste un miliard de lei pentru a destabiliza situația din Republica Moldova
Politic 3 noiembrie 2023, 19:51 | 962

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind eliminarea Partidul ”Șansă” din cursa electorală vine după ce directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a ieșit dimineața în fața presei și a prezentat un raport. Potrivit lui, Rusia a oferit grupului criminal condus de Ilan Șor un miliard de lei pentru a destabiliza situația din Republica Moldova. Șeful SIS a spus că Federația Rusă încearcă să compromită procesele electorale din Republica Moldova, pentru promovarea unor interese ascunse.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, șeful Serviciului de Informații și Securitate: "Toate aceste metode sunt implementate prin intermediul lui Ilan Șor, care a creat un grup criminal organizat dintr-o rețea de deputați, funcționari publici, jurnaliști, reprezentanți ai mediului de afaceri, lideri politici și de opinie și care finanțează ilegal partide politice. Coruperea alegerilor electorale are loc în toate localitățile Republicii Moldova, avem documentate peste 160 de volume de dosare penale, iar 63 au fost expediate în judecată de către instituțiile competente."

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, doar pentru protestele stradale organizate de Ilan Șor au fost cheltuite peste 200 de milioane de lei. Este vorba despre suma care a reușit să fie documentată de polițiști. De asemenea, au fost documentate acțiunile grupării Șor de a crea și finanța mai multe partide, care au preluat practicile Partidului Șor, declarat neconstituțional, și acționează concertat. Unul dintre acestea este partidul ”Șansă” condus de Alexei Lungu, candidat la funcția de primar al capitalei.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, șeful Serviciului de Informații și Securitate: "SIS în comun cu alte instituții de aplicare a legii au deconspirat o operațiune masivă de influențarea a proceselor electorale, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a partidului ”Șansă”, valoarea căreia depășește 90 de milioane de lei. Prin intermediul cetățeanului Federației Ruse și Israelului Shved Igal - 24 de milioane de lei, donații din partea unei companii din Turcia - 40 de milioane de lei, prin intermediul unor persoane fizice - 7 milioane lei"

Toți cei 652 de candidați ai Partidului ”Șansă” au primit zeci de mii de lei, nedeclarați la CEC, dar și dispozitive electronice, a precizat Musteață.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, șeful Serviciului de Informații și Securitate: "Făcând un calcul a fost estimată suma de 13 milioane de lei, bani distribuiți ilegal. Totodată, s-a stabilit că candidații susținuți de Partidul ”Șansă” au primit tablete și telefoane mobile, care urmau a fi utilizate în cadrul campaniei electorale. Suma pentru aceste dispozitive nu a fost contabilizată și raportată la CEC."

De partea cealaltă, fugarul Ilan Șor spune că banii ar veni nu din Rusia, ci din afacerea lui, iar aceste surse financiare ar fi destinate dezvoltării Republicii Moldova, nu destabilizărilor.

ILAN ȘOR, politician fugar: "Mai întâi de toate, nu un miliard de lei. Nu vă zgârciți! Aproape trei miliarde de dolari deja sunt pregătiți. În al doilea rând, nu pentru destabilizare, dar pentru pensii, gaz, drumuri, infrastructură și proiecte sociale. Cât despre finanțarea partidului, într-adevăr, acest lucru îl fac toți. De ce ar trebui să ascundem?"

Raportul detaliat eleborat de SIS a fost expediat în Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție și Comisiei Electorale Centrale pentru a fi luate măsuri „imediate și decisive”. Alexandru Musteață a mai menționat că după scoaterea în afara legii a Partidului Șor, liderul formațiunii, Ilan Șor, ar fi migrat activitatea partidului către un nou proiect pilitic, a menționat șeful SIS. Prin intermediul acestei formațiuni, ar fi fost virate sume mari de bani, provenite inclusiv din Federația Rusă, pentru coruperea procesului electoral.

Opinia ta contează. Comentează!