Post Scriptum cu Alex Cozer: Timpul trece, problemele rămân

Acum exact 4 ani, la 8 iunie 2019, în Parlamentul de la Chișinău se punea capăt guvernării regimului mafiot în frunte cu Vladimir Plahotniuc. După aproape 10 ani în care oligarhul ajuns în prezent fugar, făcea legea în Republica Moldova, uneori chiar și la propriu, nu doar la figurat, în Parlamentul de la Chișinău, o coaliție situativă dintre PSRM și Blocul ACUM, forma un nou Guvern. Se întâmpla într-un Parlament aflat în beznă și cu prezența ambasadorilor acreditați la Chișinău, care asigurau securitatea deputaților ce participau la ședință.

Scene desprinse parcă din thrillerele hollywodiene, cu state totalitare, eșuate, în care dictatorii făceau tot posibilul pentru a se menține la putere. Aceste scene au mai durat câteva zile, perioadă în care Guvernul lui Plahotniuc nu se lăsa dus din din clădirea Executivului, iar celălalt, legitim, votat în Parlament, se reunea pe unde apuca. Curtea Constituțională, formată tot din oamenii lui Plahotniuc, anula la foc automat tot ce se vota de către deputați, iar principalele instituții ale statutului erau înconjurate de grupările paramilitare ale lui Plahotniuc.

Până la urmă, liderul grupării a fost nevoit să fugă din țară, alături de Șor și alții ca el. 4 ani mai târziu, Republica Moldova este altfel. E o țară mai liberă, mai democratică, cu o guvernare diferită față de ce am avut până în 2019.

Am reușit în această perioadă să creștem la multe capitole ce țin anume de democrație și libertate. Ne-am apropiat mult de Uniunea Europeană, și pe fundalul invaziei din Ucraina. Suntem mai credibili și mai apreciați ca țară în întreaga lume civilizată.

Problemele cele mai mari rămân, însă, în continuare, în justiție. Pentru că niciunul dintre cei care, exact acum 4 ani, la 8 iunie 2019, uzurpa puterea în stat prin acțiunile sale, nu a fost tras la răspundere până acum. Niciun membru al Curții Constituționale de atunci, nimeni din cadrul Guvernului Filip sau membrii altor structuri care au uzurpat puterea creând acea dualitate a guvernării timp de aproape o săptămână.

Deși niște dosare penale fuseseră inițiate atunci, acestea nu s-au soldat cu nimic. Așa cum, deocamdată nu avem pe nimeni la pușcărie dintre cei care au capturat și jefuit statul în toată perioada de teroare a lui Plahotniuc. Câțiva dintre ei sunt fugari, alții au dosare care se întind la nesfârșit, iar unii dintre ei chiar sunt bine mersi.

O să amintesc aici, spre exemplu, de finul Andrian Candu. De eminența cenușie Serghei Iaralov. De partenerul de afaceri Vaja Djashi. De premierul din perioada statului capturat, Pavel Filip. De ministrul său de interne Alexandru Jizdan. De procurorul general Eduard Harunjen. De multe alte zeci de personaje care, la fel ca aceștia, ori au mici deranjuri, mai fiind câteodată chemați la Procuratură, ori chiar sunt liberi ca pasărea cerului, își văd de viață, de afaceri, și nu au absolut nicio problemă.

Iar judecătorii și procurorii care i-au asigurat lui Plahotniuc instrumentele prin care a dirijat această țară, mulți dintre ei chiar se află în continuare în funcții. În timp ce cei care au plecat, s-au reprofilat în avocați sau își caută și ei fără griji, de bătrâneți.

Iar cea mai mare probleme se trage tocmai de aici. Din acest sistem de justiție care de-a lungul timpului a făcut cârdășie cu grupările criminale și care în continuare se opune oricărei tentative de a fi reformat.

Sigur, astăzi Republica Moldova se află într-o situație mai bună decât acum 4 ani la majoritatea capitolelor. Însă pentru libertate și democrație trebuie să lupți în fiecare zi. Și ca acest proces firesc să fie finalizat, este nevoie de eforturi consolidate din partea tuturor instituțiilor de stat, precum și a cetățenilor.

Atâta timp cât cei care au adus acest stat în condiția unei dictaturi, i-au distrus economia, au împins-o în pragul colapsului, nu vor răspunde pentru faptele lor, indiferent că erau în vârful sau la baza piramidei, adevărata transformare a țării nu se va produce niciodată. Iar pericolul apariției unui nou Plahotniuc sau a unei grupări pe care acesta și-a creat-o, va persista.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!