Datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, transformările prind contur și în orașul Drochia
Новости Журнал ТВ 5 octombrie 2024, 19:59 | 58

De la modernizarea grădinițelor și construirea unor spații de recreere, până la reabilitarea sistemului de alimentare cu apă! Datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, transformările prind contur și în orașul Drochia. Proiectele de revitalizare au adus îmbunătățiri semnificative în educație, infrastructură și servicii publice, creând un mediu mai sănătos și mai atractiv pentru locuitori.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Grădinița „Scufița Roșie” are un acoperiș nou și termoizolat, fațade termoizolate și o lucrare de artă murală, care a transformat clădirea într-un loc de poveste... Totul, datorită unui proiect implementat de Uniunea Europeană. Acum, copiii au un mediu de educație inspirat și plin de creativitate."

RAISA TOMAC, director instituția nr.5 „Scufița Roșie”: "Combinația dintre eficiența energetică și pictura murală a adus o sumedenie de beneficii practice atât de o scurtă durată, cât și de o durată mai lungă. Eficiența energetică ne va duce la reducerea costurilor pentru întreținerea instituției, pentru crearea unui mediu mai sănătos copiilor și pentru dezvoltarea lor armonioasă. Pictura murală de pe fațada instituției nu numai că a transformat instituția într-o poveste, dar are și un impact foarte benefic pentru copii și anume crearea imaginației."

Cei 200 de copii care frecventează grădinița se bucură de condiții mai bune datorită proiectului „Implementarea măsurilor de eficiență energetică”, finanțat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în perioada 2023-2024 cu un buget de 125 de mii de euro, dintre care 25 de mii - cofinanțarea autorităților locale.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "În cartierul numit Valea Curechiului s-a făcut un stadion modern, construit cu sprijinul Uniunii Europene. Investiția totală a ajuns la aproximativ 600 de mii de lei. Proiectul promovează un stil de viață activ și facilitează interacțiunea comunitară."

ELENA PARASCA, manager de proiect, Primăria Drochia: "Acest proiect prevedea crearea oportunităților de petrecerea a timpului liber pentru circa 4500 de locuitori din zona de revitalizare Valea Curechiului. În urma implementării acestui proiect, cetățenii se pot bucura de o zonă amenajată unde pot să petreacă timpul liber. Aici în regiune noi avem mai multe instituții publice și aceste instituții erau lipsite de careva facilități de agrement, de sport, odihnă și noi prin intermediu donatorilor am creat o zonă, unde ei pot să interacționeze."

Locuitorii orașului Drochia se bucură acum și de servicii de alimentare cu apă calitativă la orice oră. Datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, cu aproximativ 92 de milioane de lei a fost schimbată stația de alimentare cu apă.

Până la aceasta stație nouă de alimentare cu apa, în Drochia activa un sistem vechi, din 1986.

VITALIE POSTOVAN, viceprimar Drochia: "A fost reabilitat aproximativ 20 de kilometri de rețea principală a apeductului. Au fost conectați suplimentar 1200 de gospodării. Au fost renovate cinci rezervoare în care se acumulează apa și două au fost construite din nou. În rezultatul finisării proiectului întreprinderea municipală „Apă Canal” pe lângă primăria orașului Drochia, își permite să aprovizioneze consumatorul cu apă la 100 de procente, 24/24. Dacă până acum nu aveam această posibilitate, deoarece aveam permanent avarii, era un orar zilnic și apa era pe ore și nu era permanent. Acum avem 24/24, avarii practic nu avem deloc."

ANATOL LEAH, manager adjunct Apa Canal: "Noi am priza de apă care are cinci sonde la priza de apă. Acum toate cinci sonde sunt în lucru. Conform proiectului au fost schimbate pompe submersibile și panoul de comandă tot a fost renovat. Conform proiectului au fost renovate cinci sonde, două la ASP unde noi acum suntem sunt renovate două bazine subterane cu volum de 1000 metri cubi. Este construită o nouă stație de tratare."

Un alt proiect numit „Creșterea atractivității economice și sociale a zonei de revitalizare Valea Curechiului” urmează a fi implementat de Uniunea Europeană până la finele lunii noiembrie.

ELENA PARASCA, manager de proiect, Primăria Drochia: "Bugetul proiectului este de peste 940 de mii de lei dintre care 249 este cofinanțarea APL. Trei grupuri de inițiativă din această zonă au venit cu trei mini proiecte și urmează să fie semnat acordul de implementare și implementat în această zonă. O altă activitate specifică acestui proiect este instalarea a două stații cu puncte comerciale."

Conform celor mai recente date statistice, în orașul Drochia locuiesc în jur de 17 mii de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie