Cei trei figuranți în dosarul privind așa-zisa tentativă de asasinare a fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc, sunt nevinovați
Justiţie 4 octombrie 2024, 15:15 | 580

Ivan Cojocari, Vasile Dragulea și Igor Melnic, figuranți în dosarul privind așa-zisa tentativă de asasinare a fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc, sunt nevinovați. Magistrații Curții Supreme de Justiție au declarat recursul procurorului Djulieta Devder, privind casarea totală a deciziei instanței de apel și remiterea cauzei la rejudecare, ca fiind vădit neîntemeiat. Astfel, judecătorii au menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău privind nevinovăția persoanelor.

În hotărârea Curții Supreme de Justiție se arată că instanța de apel a confirmat soluția primei instanțe de recalificare a infracțiunilor inculpaților Ivan Cojocari, Vasile Dragulea și Igor Melnic. Instanțele de fond și apel au considerat că, deși inculpații au fost implicați în activități de migrație ilegală, nu s-a dovedit că aceste activități au fost săvârșite în cadrul unui grup criminal organizat.

ÎNCHEIEREA CURȚII SUPREME DE JUSTIȚIE: "Completul este de acord cu această constatare a instanței de apel. Nu există nicio probă care ar dovedi cu certitudine că ultimii trei inculpați cunoșteau care era scopul cetățenilor ucraineni transportați ilegal peste frontiera Republicii Moldova. Completul reiterează în această parte constatările sale de la paragraful 55-65. Prin urmare, și în această parte recursul este vădit neîntemeiat."

În aprilie 2018, Judecătoria Chişinău, sediul Centru, i-a condamnat pe cei şase învinuiţi de tentativă de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc la ani grei de puşcărie. Cea mai aspră pedeapsă, 20 de ani de închisoare, a primit-o Valerian Zabolotnîi, care ar fi pus la cale schema de omor. Alți cinci au primit între trei şi 11 ani. Sentința a fost pronunțată la miezul nopții, după aproximativ șase ore de deliberări. Cu un an mai devreme, în aprilie 2017, autoritățile au anunțat că opt persoane au fost reținute la Chişinău, iar nouă - în Ucraina. Potrivit acuzării de la acea vreme, acestea ar fi pus la cale omorul lui Vladimir Plahotniuc. Într-o înregistrare video publicată de Ministerul Afacerilor Interne apăreau trei indivizi care ar fi desenat în nisip schema amplasării clădirii Global Business Center, unde se afla biroul lui Plahotniuc. Unul dintre inculpați a declarat în prima instanță că oameni din paza lui Plahotniuc ar fi înscenat tentativa de omor.

Principalul martor în acest dosar, Iurie Parhomenco, și-a schimbat ulterior depozițiile. Acesta s-ar fi plâns la ultima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău că a adus acuzații așa-numitului „grup Zabolotnâi” ca urmare a unor presiuni din partea instituțiilor de forță. Șase oameni au fost condamnați la închisoare, în urma unui proces excepțional, în care s-a făcut referire la pretinși agenți secreți din Ucraina și la depozițiile unui singur martor.

Pe 11 noiembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a dispus achitarea inculpaților pe majoritatea capetelor de acuzare.

Opinia ta contează. Comentează!