Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni un atac masiv cu drone asupra Kievului, al optulea la număr în luna septembrie
Externe 16 septembrie 2024, 15:51 | 156

Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni un atac masiv cu drone asupra Kievului, al optulea la număr în luna septembrie. Sistemele de apărare antiaeriană au reuşit să doboare aproximativ 20 dintre aparatele care se îndreptau spre capitala ucraineană, scrie Reuters. Volodimir Zelenski le-a cerut încă o dată aliaţilor occidentali să autorizeze Kievul să lovească ţinte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat în cursul acestei dimineţi că au doborât 53 dintre cele 56 de drone de tip Shahed pe care ocupanţii le-au lansat asupra întregului teritoriu al Ucrainei în timpul operaţiunilor din cursul nopţii, majoritatea aparatelor îndreptându-se în direcţia Kievului. Moscova nu a făcut deocamdată niciun comentariu despre noul atac împotriva capitalei ucrainene.

Rusia afirmă că în atacurile sale aeriene vizează doar infrastructura ucraineană, pe care o consideră esenţială pentru eforturile sale de război. „Trupele ucrainene suferă pierderi mari, deoarece armele occidentale sosesc prea lent pentru a echipa forțele armate în mod corespunzător”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru CNN, într-un interviu difuzat duminică, 15 septembrie. „Pachetele de ajutor cu arme promise de Statele Unite și națiunile europene sosesc foarte lent, a subliniat liderul de la Kiev.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Avem nevoie de 14 brigăzi pentru a fi pregătiți. Până acum, din aceste pachete nu am echipat nici măcar patru."

Zelenski le-a cerut încă o dată aliaţilor occidentali să autorizeze Kievul să lovească ţinte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene, după un nou atac al forţelor ruse contra oraşului Harkov.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Doar o soluţie sistemică ne permite să ne opunem acestei terori: soluţia razei lungi de acţiune pentru a distruge aviaţia militară rusă acolo unde îşi are baza. Aşteptăm decizii adecvate care să vină în primul rând de la SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia."

Potrivit preşedintelui ucrainean, armata rusă efectuează în fiecare zi „cel puţin 100 de atacuri aeriene” cu bombe ghidate. Duminică după-amiază, o bombă ghidată lansată de aviaţia rusă a atins un imobil rezidenţial din Harkov.

„Numărul răniţilor se ridică la 41 de persoane”, a indicat pe Telegram şeful administraţiei regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu președintele american Joe Biden în această lună și va prezenta un plan pentru încheierea războiului. Principalele elemente sunt securitatea și sprijinul diplomatic, precum și ajutorul militar și economic, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!