Romanul „Călăuza tibetană”, semnat de prozatorul Val Butnaru, a fost lansat astăzi la Chișinău
Cultură 30 august 2024, 20:05 | 311

„Călăuza tibetană”, noul roman semnat de prozatorul Val Butnaru, a fost lansat astăzi la Chișinău în prezența colegilor scriitorului și a criticilor literari. „Călăuza tibetană” este un roman care nu poate fi povestit. Este un roman în care autorul încearcă să învețe a muri”, afirmă aceștia din urmă. Autorul zice că noua sa lucrare ocupă un loc special printre cărțile, pe care le-a scris în ultimii ani.

VAL BUTNARU, scriitor: "Este un roman de totalizare, un roman care înglobează și celelalte romane. Cuprinde, citează și face trimiteri la celelalte romane. Este greu de definit genul.. Sunt și memorii, este un puternic filon autobiografic în această carte, ceea ce nu mi-am permis niciodată să citez direct repere mele autobiografice, dar este și multă ficțiune."

Scriitorul ne-a dezvăluit de ce și-a numit romanul „Călăuza tibetană”.

VAL BUTNARU, scriitor: "Este vorba de un autor, care moare într-un accident rutier și fiindcă el avea o legătură cu Cartea morților din Tibet, un mare monument literar, este dominat cumva de această fantomă, de o călăuză tibetană, care conform doctrinei tibetane, însoțește conștiința celui decedat timp de 49 de zile spre obținerea unui noi identități."

Pentru a citi acest roman, trebuie să fii un cititor avizat, afirmă criticul literar Alexandru Burlacu. „Nu poți percepe această lucrare fără a avea seama de o serie de texte arhicunoscute ale literaturii universale”, afirmă acesta.

ALEXANDRU BURLACU, critic literar: "Scriitura are la fiecare pas niște semnale, niște trimiteri, niște reminiscențe din diferiți autori. Un roman care are o poetică specifică, cum ar zice Nicolae Manolescu, romanului corintic, un roman care are probleme social-politice, un roman care mizează pe parabolă. Problema centrală este ființa și timpul. Este un roman în care autorul încearcă să învețe a muri."

TEO CHIRIAC, președintele Uniunii Scriitorilor: "Propune cititorului o lucrare complexă, inedită, care iese din tiparele deja cunoscute ale prozatorului Val Butnaru. E o narațiune în flux continuu, nu se împarte în capitole. E ceva care începe și sfârșește, e ceva ca să zic, niște fragmente de infinit, din eternitate."

Evenimentul de lansare a noului roman a avut loc în cadrul Salonului internațional de carte „Bookfest”, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!