Autoritățile de la Chișinău monitorizează cu atenție situația din regiunea transnistreană
Autoritățile de la Chișinău monitorizează cu atenție situația din regiunea transnistreană în contextul intenției separatiștilor de la Tiraspol de a convoca un așa-zis „congres al deputaților de toate nivelurile”. „Nu există temei pentru îngrijorare”, afirmă Biroul pentru reintegrare drept reacție la avertismentul unui opozant din stânga Nistrului, potrivit căruia Tiraspolul va cere pe 28 februarie alipirea Transnistriei la Federația Rusă.
Biroul pentru reintegrare a emis un comunicat, în care se precizează că autoritățile de la Chișinău urmăresc situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.
O solicitare a unor locuitori din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă este generată de instituțiile de propagandă a Kremlinului, a declarat presei de la Chișinău europarlamentarul român, Eugeniu Tomac.
EUGEN TOMAC, europarlamentar: "Este clar că Putin nu a reușit să câștige războiul. Și-a propus ca în șapte zile să anexeze Ucraina, sau să schimbe regimul de la Kiev. N-a reușit. Se împlinesc deja doi ani de război absurd, cu foarte multe crime. E o întreagă tragedie ce se întâmplă acolo. Și pentru că nu a reușit să câștige războiul, a deschis un nou front, un front împotriva Uniunii Europene, lucru pe care îl vedem și în Republica Moldova, și în România."
Mesajele privind intenția separatiștilor de la Tiraspol de a discuta despre anexarea regiunii transnistrene la Federația Rusă sunt, cel mai probabil, „parte a unei ample campanii de influențare a opiniei publice”, afirmă în context președintele comunității WatchDog, Valeriu Pașa.
VALERIU PAȘA, președinte WatchDog: "Cred că este un mix de interpretări exagerate ale declarațiilor politicianului din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba. Atrag atenție că acesta nu a afirmat precum că ar avea informații concrete că este un scenariu prin care acești deputați urmează să ceară alipirea la Federația Rusă."
Despre intențiile Tiraspolului a anunțat recent opozantul din stânga Nistrului Ghenadie Ciorba. Într-un mesaj publicat pe facebook, acesta scrie că în cadrul forumului al așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, pe 28 februarie, ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor regiunii privind alipirea la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța despre acest lucru în fața Adunării Federale, care va lua decizia. Ghenadie Ciorba mai scrie că astfel de evenimente sunt organizate pentru a lua decizii foarte importante și că până acum au fost trei adunări de acest fel în regiunea transnistreană.
MESAJUL LUI GHENADIE CIORBA: "Aș vrea să mă adresez autorităților de la Chișinău, care prin inacțiunea lor, prin speranța că problema transnistreană se va rezolva de la sine, au dus la o posibilă evoluție a evenimentelor. Doamnă președinte Sandu! Anturajul dumneavoastră v-a speriat în toate modurile posibile că Rusia va ataca teritoriul Republicii Moldova. Un lucru pe care nu l-ați luat în calcul este că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului trecut."
Ghenadie Ciorba a fost reținut ilegal în 2020 de miliția regimului separatist pentru pretinse fapte de extremism. El a fost condamnat la trei ani și trei luni de închisoare, dar a fost eliberat pe 10 august 2021 sub presiunea opiniei publice.