Prognoze după modificarea codului
Politic 4 octombrie 2023, 19:45 | 575

Ceea ce face actuala guvernare este o ignorare a principiilor societății, organizate pe baza democrației și statului de drept. Astfel a comentat expertul în drept constituțional Alexandru Arseni, situația cu aprobarea-interzicerea participării la scrutin a membrilor unui partid scos în afara legii. ”Ceea ce a făcut astăzi Parlamentul oferă încă un avantaj pentru membrii fostului Partid Șor să conteste repetat modificările la Curtea Constituțională”, afirmă și analistul politic Anatol Țăranu.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Trebuie să vedem în ce măsură aceste corectări care au fost făcute astăzi de către Parlament corelează cu normele democratice, inclusiv cu condițiile care sunt impuse de Comisia de la Veneția. Dar este evident că are loc o confruntare acerbă între actuala guvernare și forțele care reprezintă tendințele corupționiste în politica moldovenească. După aprecierile mele este o luptă, care va continua încă mult timp."

Reacțiile au apărut după ce marți Înalta Curte a declarat drept neconstituțională prevederea, prin care membrii partidului scos în afara legii nu pot participa la alegeri, iar Parlamentul a modificat miercuri Codul electoral. ”În loc să soluționeze problema, actuala guvernare a complicat-o”, consideră experții în drept internațional.

ALEXANDRU ARSENI, expert în drept constituțional: "Autorul ping-pongului și dirijarea vine de la actuala guvernare, care nu vrea să soluționeze problema în fond, în conformitate cu prevederile constituționale și normelor legale în vigoare. La sfârșitul lunii mai curent, toate persoanele din conducerea fostei formațiuni declarate neconstituțională trebuiau să fie deja cu hotărâri definitive privind interzicerea ocupării funcțiilor publice pe o perioadă de la trei la cinci ani în toate domeniile. În loc să soluționeze problema, actuala guvernare a complicat-o și și-a turnat zoi în cap."

”În condițiile în care ne aflăm în prezent trebuie să primeze securitatea, mai ales în condițiile deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale”, crede expertul Watch Dog, Andrei Curăraru.

ANDREI CURĂRARU, expert Watch Dog: "Un element fundamental este calea de atac care apare în urma deciziei CSE. Poți să mergi în instanță, să contestezi această decizie, doar că în situația pe care o aveam noi cu un război hibrid împotriva țării noastre dus de Federația Rusă am avea un minim de garanții. Am avut experiența anterioară când deciziile CSE au fost contestate la Curtea Constituțională și acele decizii au fost anulate. Riscul de a continua acest ping-pong este mare."

Potrivit expertului de la Watch Dog, va fi dificil pentru Republica Moldova să ajungă la o normalitate, din punct de vedere al garanției securității naționale și al garanțiilor drepturilor omului. Majoritatea parlamentară și Curta Constituțională au viziuni diferite, ne-a mai declarat Andrei Curăraru.

Opinia ta contează. Comentează!