ANRE: Se majorează tariful la gaz pentru consumatorii finali, până la 29 lei si 27 bani, din 1 octombrie
Economic 23 septembrie 2022, 19:28 | 955

Tariful la gaz ajunge la aproape 30 de lei! Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifelor pentru consumatorii finali.

Potrivit hotărârii ANRE, din 1 octombrie, facturile vor crește cu peste șase lei pentru fiecare metru cub. Șefii Agenției spun că în ultimele două luni a crescut substanțial prețul de achiziție al gazelor naturale rusești, iar Moldovgaz a acumulat devieri financiare substanțiale. În afară de aceasta, a scăzut și valoarea leului față de dolar, cu patru procente, iar gazul se achită doar în dolari. Cei de la ANRE mai spun că nu văd premise pentru ca tariful stabilit azi să scadă, cel puțin până la sfârșitul anului curent. Asta chiar dacă prețul pe piața europeană s-a stabilizat în ultima perioadă și chiar a bătut în retragere.

Potrivit hotărârii ANRE, cetățenii vot plăti, începând cu 1 octombrie, 29 de lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, cu tot cu TVA. Acest preț este cu doar 60 de bani mai mic decât prețul, pe care l-a cerut Moldovagaz, de 29 de lei și 87 de bani. În cadrul ședinței ANRE, reprezentantul întreprinderii moldo-ruse s-a arătat satisfăcut de tariful aprobat de Agenție și le-a mulțumit regulatorilor pentru ”operativitate”.

ILIE TUTUNARU, membru al Consiliului de Administrație al Moldovagaz: "Desigur, tarifele s-au majorat. Este un efect binevenit din punctul de vedere al Moldovagaz. Nu prea binevenit din punctul de vedere al populației."

După ședința în care au aprobat noul tarif, unii dintre reprezentanții ANRE au ieșit în fața presei și au explicat că de la ultima majorare a tarifelor, în urmă cu aproape două luni, prețul de achiziție al gazului rusesc a crescut de la o mie de dolari, pentru mia de metri cubi, la peste 1800 de dolari.

Pe de altă parte, de pe 1 octombrie intră în vigoare formula de calcul de iarnă, care este una mai avantajoasă pentru consumatori, iar cotațiile pe piața europeană a gazelor, de care depinde și tariful calculat pentru Republica Moldova, se stabilizează și nu mai arată o tendință de creștere, așa cum a fost în lunile trecute.

Din planul prezentat de ANRE vedem că până la finele anului este estimat un preț de achiziție de sub 1200 de dolari. Respectiv, prețul de achiziție al gazelor rusești în următoarele luni ar urma să fie mai mic cu o treime față de cel calculat acum în factură. Cei de la ANRE spun însă că mai există o problemă - ce a devierilor financiare acumulate de Moldovgaz.

ALEXEI TARAN, director ANRE: "Din păcate, s-au acumulat atât de multe devieri pe care noi trebuie să le compensăm în perioadele următoare de gestiune. Deja acest lucru se discută cu furnizorul ca să vedem pe ce perioadă vom eșalona compensarea acestora ca să nu facem o povară. Dar o parte din ele le includem deja în tariful actual ca să nu avem situația că furnizorul intră în incapacitate de plată și nu-și poate onora obligațiile față de furnizorul principal și atunci să avem o sistare, în genere."

Reprezentanții ANRE nu au precizat ce parte a devierilor a fost deja inclusă în tarif și până când ar urma să fie achitate toate devierile acumulate de Moldovagaz. Potrivit lor, prețul de achiziție prognozat până la finele anului nu va permite reducerea tarifului la gazele naturale. Reprezentanții ANRE au admis că unii consumatori vor fi în mare dificultate la achitarea facturilor, dar au adus aminte că Guvernul va compensa o parte din cheltuielile căzute pe umerii cetățenilor.

În contextul majorării tarifului la gaz, premierul Natalia Gavrilița a făcut un apel la solidaritate și la economisire.

NATALIA GAVRILIȚA: "Trebuie să întrebați ANRE-ul cum s-a ajuns la aceste calcule. Vedem că cresc prețurile la nivel internațional, dar, în același timp, ne dăm seama că este o limită cât pot să-și permită oamenii. Anume de aceea Guvernul vine cu aceste programe de ajutor pentru oameni."

Șefa Guvernului a mai spus că anul trecut, Executivul a orientat peste 1,7 miliarde de lei spre compensarea facturilor la gaze naturale și energia termică, iar anul acesta, odată cu începerea sezonului de încălzire, va fi lansat un nou program de susținere financiară, dar și cetățenii vor trebui să-și eficientizeze consumul.

Opinia ta contează. Comentează!