Cele mai noi producții românești, premiate la Cannes, Veneția și San Sebastian, vor putea fi văzute și la Chișinău
Cele mai noi producții românești, premiate la Cannes, Veneția și San Sebastian, vor putea fi văzute și la Chișinău. A opta ediție a Zilelor Filmului Românesc începe astăzi cu filmul „Senatorul melcilor”. Timp de patru zile, publicul de la Chișinău va putea să vadă 20 de lucrări cinematografice. Proiecțiile vor fi urmate de discuții cu regizori, actori și critici de film.
Trei filme din program au fost dedicate marelui actor Dorel Vișan, care a împlinit recent 85 de ani. Este vorba de producțiile „Senatorul melcilor” și „Iacob”, în regia lui Mircea Daneliuc, și de filmul „O lacrimă de fată”, regizat de Iosif Demian.
DOREL VIȘAN, actor: "Acolo unde mai sunt și artiști care au profunzime, acolo se vede imediat, iar lumea caută aceste opere. De ce? Deoarece au adevăr de viață. „Senatorul melcilor” este un film care se coace, pe măsură ce trece vremea, devine tot mai valabil."
DUMITRU GROSEI, președinte ALTERNATIVE CINEMA, coordonator general ZFR: "Începe și a opta ediție, după cum vedeți, într-un cinematograf modern. Filmul, pe lângă faptul că înglobează cele șapte arte, el mai este și o industrie sinergetică."
VALENTINA IUSUPHODJAEV, director CNC Moldova: "Filmul românesc ne inspiră, în primul rând pe cineaștii de aici, e un prilej de inspirație, datorită succesului enorm pe care-l are în lume și pentru că este un ambasador al imaginii, aș spune unul dintre cei mai buni."
Publicul de la Chișinău va putea să vadă 20 de producții, dintre care șapte sunt turnate în ultimul an. ”Festivalul este o amprentă a unei conștiințe naționale comune”, a subliniat Alina-Ștefania Gorghiu, președintele Senatului României.
ALINA-ȘTEFANIA GORGHIU, președintele senatului României: "Arătăm că nu doar diplomația parlamentară, diplomația politică, dar diplomația culturală este cea care este la rang de cinste. 4:37-4:58 este o amprentă a unei conștiințe naționale comune, practic îmi doresc ca evenimentul de astăzi să fie multiplicat de câte ori se poate și în calitate de senator vă asigur de suportul de care aveți nevoie."
În program se regăsește și o proiecție dedicată copiilor. Micii cinefili, dar și părinții lor vor putea vedea „Străjerii Deltei”, un film de aventuri apărut în 2021 și regizat de Liviu Mărghidan.
IONUȚ MAREȘ, critic de film: "Sunt douăzeci de filme în programul de anul acesta, e un program foarte bogat, 13 lungmetraje și 7 scurtmetraje din arhiva UNATC. Dacă vreți noutatea acestei ediții, este că majoritatea filmelor sunt ale unor cineaști aflați la primul, al doilea sau al treilea film."
Zilele Filmului Românesc vor continua în octombrie în orașele Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.