Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova a făcut un pas spre UE

Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Este un eveniment istoric și mult-așteptat. Este un pas decisiv spre a ne alătura și noi marii familii europene, democratice, prospere și libere. Un pas spre a ajunge acolo unde ne este locul. Desigur, drumul este lung. Dar contextul regional extrem de dificil, invazia criminală a Ucrainei, coroborate cu eforturile noastre, ale tuturor, ne pot face membri UE într-un termen mult mai rapid decât cel prin care au trecut alte state. Pentru asta, în primul rând trebuie să demonstrăm că suntem conectați cu adevărat la valorile europene, că suntem oameni care știu ce este democrația, respectă libertățile umane și nu admit corupția.

În fața noastră este o șansă istorică. Trebuie cu toții să depunem eforturi consolidate, de la simplii cetățeni și până la președinte.

Iar la o primă demonstrație a ceea ce suntem, asistăm chiar astăzi, când ne-am consolidat de o manieră admirabilă pentru a ajuta refugiații ucraineni. Gesturile de umanitate, ajutorul acordat ucrainenilor din puținul pe care îl avem, au făcut înconjurul lumii și au demonstrat că suntem un popor bun, primitor, cu valori, care merită o soartă mai bună decât cea pe care o avem astăzi.

Cu toate acestea, în ultimele 2-3 zile s-a intensificat o campanie orchestrată de denigrare a refugiaților. Totul a început de la câteva profiluri de pe rețele de socializare, preluate apoi de idioți utili locali și o serie de trolli și profiluri false. Și a fost amplificat de primarul capitalei, Ion Ceban, care a avut grijă să toarne gaz pe foc.

Din analizele noastre, asistăm în mod evident la o campanie cu ținte clare: denigrarea ucrainenilor, prezentarea lor așa cum o vedem și în propaganda rusă, precum și dezbinarea societății noastre. Este clar o companie orchestrată de interese care vor să destabilizeze situația în Moldova, mai ales urmărind atent indivizii de la care a pornit și o alimentează.

Eu primesc zilnic zeci de mesaje de la oameni care se confruntă cu diverse probleme. Care îmi semnalează cazuri de corupție, nedreptăți sau pur și simplu se plâng de dificultățile cu care se confruntă. Ei bine, în această perioadă nu am primit nici măcar un mesaj de la cineva care să se plângă de refugiați.

Ba mai mult, am încercat să aflu de la cei care diseminează mesajele de ură împotriva ucrainenilor detalii. Unde s-a întâmplat, de ce, dacă au înregistrat o plângere la poliție. Nu am primit niciun răspuns. În același timp, urmăresc zilnic ce se întâmplă și în România, acolo unde au ajuns tot zeci de mii de refugiați. Nu am văzut nicio sursă mass-media să relateze despre probleme pe care le-ar crea sărmanii ucraineni, dar, și mai important, niciun politician care, aidoma lui Ceban, să-i înfiereze pe aceștia.

Noi trebuie să înțelegem că nu există pădure fără uscături. Că în fiecare societate predomină oamenii buni, dar că există și oameni cu anumite probleme. Printre zecile de mii de refugiați din Moldova, sigur că se pot strecura și personaje cu comportament reprobabil.

Iar ce ține de Ion Ceban, îl rog să-și facă treaba fără a încerca să scoată dividende politice și din asta în războiul său cu guvernarea. Astăzi, ce ar putea face Ceban mult mai important și util decât să blameze unii refugiați, ar fi să ceară prietenilor săi ruși să se implice în ajutorarea acestor oameni. Această tragedie globală este doar din vina Rusiei, iar zecile de milioane pe care le cheltuie zilnic Republica Moldova pe întreținerea lor nu ar trebui să fie acoperite din donații occidentale sau chiar chineze, ci din banii agresorilor.

Am văzut astăzi că Ceban a mulțumit ambasadei Chinei pentru o donație de 100 de mii de euro. Dar când vin plățile de război de la ambasada Rusiei, reprezentanța de aici a agresorului, care ucide mii de ucraineni și-i alunga de acasă pe alte milioane? Domnule Ceban, sunteți un prieten fidel și bun al Rusiei aici. Vorbiți cu rușii. Condamnați atrocitățile pe care le comit în Ucraina. Și cereți-le despăgubiri, nu doar finanțare pentru partide politice. Iar noi, cu toții, să rămânem buni. Să arătăm că suntem umani, corecți, săritori la nevoie. Niște europeni adevărați.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!