Domeniul Horeca, pregătit pentru Summit
Social 22 mai 2023, 19:47 | 4112

Oaspeții Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura pe 1 iunie la Chișinău, vor simți din plin ospitalitatea moldovenilor la hotelurile din țară. În perioada desfășurării evenimentului, unitățile de cazare vor găzdui câteva mii de vizitatori veniți în Republica Moldova, inclusiv lideri politici, diplomați străini și jurnaliști din 47 de state. Unele hoteluri au deja toate camerele rezervate, iar altele sunt pe ultima sută de metri în febra pregătirilor.

Este mare forfotă în hotelurile din capitală. Gazdele sunt în febra pregătirilor pentru sosirea oaspeților străini. Administratorul acestui hotel spune că a închis toate anunțurile pe site-urile de rezervări pentru ca vizitatorii din Uniunea Europeană să aibă acces la cât mai multe camere.

ZINAIDA JURAȚCHI, administratorul unui hotel din capitală: "Evenimentul pe care îl așteptăm cu mare nerăbdare este unul foarte important pentru Republica Moldova și pentru noi, hotelierii. Pregătirile sunt în toi. Avem câteva rezervări din Belgia, Marea Britanie, Spania și România."

VIORICA BĂȚ, administrator recepție: "Aceasta este odaia Junior Suit, livingul și dormitorul sunt împreună, capacitatea maximă de persoane este patru. În rezervare este inclusă AQUA ZONA din SPA, un aparat de cafea espresso, două sticle de apă, parcare cu supraveghere video și recepția mereu la dispoziție."

În perioada desfășurării evenimentului, unitățile de cazare vor găzdui câteva mii de vizitatori veniți în Republica Moldova. Printre ei - lideri politici, diplomați străini și jurnaliști din 47 de state.

VIORICA BĂȚ, administrator recepție: "Ne aflăm acum în odaia prezidențială, are capacitatea de 164 de metri pătrați. În acest apartament este inclus jacuzzi, saună, două blocuri sanitare. Așteptăm cu drag oaspeții internaționali."

Pentru ca vizitatorii să se simtă în siguranță, autoritățile au efectuat mai multe controale de verificare a calității în baruri, restaurante și hoteluri. Gazdele promit că vor depune toate eforturile necesare pentru a le spune așa cum se cuvine „Bun venit în Moldova!” oaspeților străini.

GEORGE ROTARI, administratorul unui restaurant din capitală: "Am avut verificări de la Agenția Națională pentru siguranța Alimentelor, au fost și au luat la probă atât produse, cât și apă. S-au verificat fișele medicale pentru fiecare persoană. S-au verificat tot ce ține de incendii, scara. Deci, am avut verificări la cel mai înalt nivel. Fiecare odaie a fost verificată, fiecare etaj. Au fost cei din securitate și au verificat minuțios nu doar odăile, dar și restaurantul și terasa."

ZINAIDA JURAȚCHI, administratorul unui hotel din capitală: "Totul a început de la cei de la SIS, au venit cu un control, apoi i-au invitat pe cei din alte structuri de stat și au fost foarte foarte mulți, undeva vreo 10-15 structuri care au verificat. Hotelul este pregătit bine pentru securitatea oaspeților, luând" în considerare liftul, tot ce va fi folosit pentru deservirea oaspeților.

Restaurantele din incinta hotelurilor gazde le promit oaspeților care fac parte din Delegația Uniunii Europene, mai multe delicii culinare și meniuri variate. Printre bunătăți, nu au ezitat să includă și bucate tradiționale, astfel încât vizitatorii să descopere și cultura gastronomică a țării noastre.

GEORGE ROTARI, administratorul unui restaurant din capitală: "Noi ca bucătărie ne bazăm mai mult pe aromele și produsele locale ca să susținem producătorii autohtoni. Dacă vorbim de aperitivele reci, acesta va fi un carpacio din esetru care nu se mai găsește în altă parte și el este crescut local, la noi. Avem pate de ficat de pui într-o formă neobișnuită de măr. Dacă vorbim de masa suedeza, o să fie doar la micul dejun și branciul.

ZINAIDA JURAȚCHI, administratorul unui hotel din capitală: "Am îmbunătățit acum meniul pentru mic dejun. Am introdus pe lângă bucatele europene ceva cu specific american fiindcă vor veni foarte mulți din America, Canada. Noi am introdus și bucate naționale moldovenești. O să fie și clătite, sarmale, plăcinte și cărniță la cuptor, vită și pui."

Reuniunea Comunității Politice Europene va avea loc pe întâi iunie. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președintele Maia Sandu și președintele Consiliului European Charles Michel și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante. La eveniment sunt așteptați 47 de lideri din Uniunea Europeană, precum și conducătorii blocului comunitar. Întruniți la Chișinău, oficialii străini vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Opinia ta contează. Comentează!