Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Gazprom anunță deja și oficial că se opune unui audit independent asupra presupuselor datorii ale companiei fiică Moldovagaz către gigantul rus. Asta chiar dacă, în toamna anului trecut, șeful Gazprom Alexei Miller și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu au semnat un protocol care prevede, negru pe alb, că partea moldovenească, adică Guvernul de la Chișinău, urmează să realizeze, până la 1 mai, un audit asupra acestor datorii.
Cei de la Gazprom susțin că auditul datoriei Moldovagaz trebuie să fie realizat tot de Moldovagaz, iar o altă soluție este inacceptabilă. Mai mult, amenință ei, rezultatul auditului independent nu va fi acceptat de consiliul de observatori al Moldovagaz, controlat în majoritate de reprezentanți ai gigantului rus. Așadar, spun rușii, fiți buni și plătiți peste 700 de milioane de dolari, presupusa datorie care ne este imputată, pentru că auditul nu va avea loc. Moldovagaz trebuie să fie însă auditată, pentru că este o companie din cadrul căreia s-a furat zeci de ani la rând cu sacul, la propriu, iar din ce spun unii experți independenți, la o cercetare minuțioasă și profesionistă, s-ar putea să aflăm că, de fapt, Gazprom ar avea datorii la Moldovagaz.
Mai mult decât atât, în urma unor precedente similare, companiile de stat de gaze din Ucraina și Polonia au câștigat în judecată procese prin care Gazprom a fost obligată să le achite prejudicii de miliarde de dolari.
Așadar, un audit independent și real al datoriei ar putea crea probleme, altfel este inexplicabil, cel puțin din punct de vedere economic, de ce gigantul rus se opune cu atâta vehemență acestei proceduri care ar trebui finalizată până la 1 mai. Pentru că dacă ne referim la geopolitică, iar Gazprom este în mod evident utilizat de Kremlin pentru a-și promova interesele peste tot unde livrează gaze, atunci acțiunile rușilor sunt mai clare, ele înscriindu-se în deja în bine-cunoscutul program de șantaj la care am fost supuși în ultima perioadă.
Totul a început în ianuarie 2021, când la indicația Gazpromului Moldovagaz a trecut la prețuri de import SPOT, în urma cărora Moldova a plătit cu 100 de milioane de dolari în plus față de vechea formulă.
Apoi, ne amintim bine cum în octombrie anul trecut, deși plăteam cel mai mult din toată Europa pentru gaze, rușii ne-au livrat doar 2/3 din necesarul de consum pentru a crește presiunea asupra țării și a merge la negocieri cu sabia lui Damocles deasupra capului. Atunci au fost reduse și livrările de energie electrică, fiind salvați doar de ajutorul Ucrainei și României.
Apoi, la 20 noiembrie am fost amenințați cu deconectarea de la gaze dacă nu plătim devierile financiare de 1,4 miliarde de lei, apărute la Moldovagaz tocmai ca urmare tocmai a schimbării de formulă.
Am plătit, dar în ianuarie din nou am fost amenințați cu deconectarea, atunci deja pentru că nu achitasem în avans gaze care nici măcar nu fuseseră consumate. Ca acum să ne trezim deja că rușii deja nici nu mai vor audit.
Iar în tot acest context, omul Kremlinului din fruntea Moldovagaz, Vadim Ceban, face turul televiziunilor și sfidează realitatea, necontentind să laude Gazpromul și încercând să-i convingă pe moldoveni că gigantul rus ne este un partener loial și de încredere, fără de care ne-am pierde.
Este încă un exemplu despre felul în care acest individ, plătit regește din buzunare noastre, nu face nimic altceva decât să sfideze statul și să saboteze interesele naționale.
Guvernarea trebuie, măcar acum, să analizeze atent aceste acțiuni ale lui Ceban și să se uite în perspectivă, să insiste pe acest audit și să se pregătească de data de 1 mai, când rușii, în baza protocului semnat în toamnă, ar putea să decidă unilateral să rezilieze contractul de furnizare a gazelor și să ne închidă robinetul.