În Republica Moldova a fost înregistrat al doilea caz de infecție cu virusul West Nile
Social 22 august 2024, 20:12 | 291

În Republica Moldova a fost înregistrat un caz de infecție cu virusul West Nile. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Sănătății. Un bărbat de 49 de ani a fost diagnosticat după o călătorie în Italia, în perioada 26-30 iulie. Pacientul se află sub îngrijire medicală, iar starea sa este stabilă.

Virusul se transmite exclusiv prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om. Riscul de a dezvolta boala de la o singură înțepătură este scăzut.

Potrivit experților, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept. Aproximativ 80% dintre cazuri se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare, care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și cele cu sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibile de a dezvolta forme severe ale bolii.

Pentru prevenirea infecției, specialiștii recomandă evitarea expunerii la țânțari: prin purtarea de haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete, utilizarea substanțelor care resping țânțarii, utilizarea substanțelor insecticide în locuință și în jurul locuinței, montarea plaselor antițânțar la geamuri și uși. La apariția semnelor specifice acestei infecții, este necesară consultația medicului.

Primul caz de infecție cu virusul West Nile în Republica Moldova a fost raportat în 2019, iar cel din acest an este al doilea. În România, din iunie până în august, au fost înregistrate zece cazuri, inclusiv primul deces pe 20 august, al unui pacient de 83 de ani din Suceava. Conform datelor recente ale Centrului European de Control al Bolilor, în 2024, opt țări europene, inclusiv Italia, au raportat un total de 69 de cazuri umane de infecție cu virusul West Nile.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie