Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției
12 noiembrie 2024, 20:47
În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....
După ce cetățenii moldoveni aflați în afara țării au înclinat balanța în favoarea democrației, libertății și parcursului european și în cadrul scrutinului din 3 noiembrie, au reînceput atacurile furibunde împotriva lor. Moscova, socialiștii, toată adunătura de oligarhi și agenți ai Moscovei din spatele lui Stoianoglo, au relansat tirada împotriva moldovenilor din Europa și America, profund nemulțumiți fiind de felul în care au votat.
A fost repornit narativul prin care se încearcă divizărea moldovenilor de acasă și a celor din afara țării. Oamenii care, de fapt, sunt angajați în slujba Moscovei, acuză diaspora că și-a asumat soarta țării și promovează tot mai activ posibilitatea îngrădirii dreptului diasporei la vot.
În mod absolut fals, moldovenii din afară sunt acuzați că nu contribuie la economia Republicii Moldova, nu plătesc taxe și, în consecință, nu ar avea nici dreptul la vot. Chiar și de ar fi așa, este total nedemocratic și o încălcare a oricărui drept să interzici unui cetățean să voteze. Lucrurile stau însă cu totul altfel, iar moldovenii din afara țării contribuie extraordinar de mult inclusiv la economia Republicii Moldova.
2 miliarde de dolari au adus acasă cetățenii noștri aflați peste hotare doar în anul 2023. Raportat la PIB, asta înseamnă nu mai puțin de 12%. În 2022, suma a fost tot de 2 miliarde, doar că atunci reprezenta peste 13% din PIB. În total, în cei 4 ani din ultimul ciclu electoral prezidențial, aproape 8 miliarde de dolari a transferat ceea ce noi numim diaspora în Moldova, asta reprezentând 14% din PIB. Și aceste transferuri au fost efectuate într-o perioadă extrem de dificilă pentru economia mondială, cu pandemie și război.
Și aici, atenție!, vorbim de bani introduși doar pe căi oficiale, care pot fi monitorizate de către Banca Națională. Estimările arată că ponderea remitențelor s-ar apropia de media de 3 miliarde de dolari anual, dacă ar fi incluse și sumele aduse sub formă de cash de către concetățenii noștri atunci când se întorc acasă.
Dacă mai adăugăm aici și investițiile pe care le fac acasă cei din diaspora, zecile de mii de locuri de muncă ce au fost deschise de către ei în ultimii 4 ani, atunci realizăm cu adevărat imensul lor aport la dezvoltarea economiei naționale. Fără banii lor țara noastră ar fi mult mai săracă și aproape de colaps financiar.
Dar de ce sunt atât de deranjați cei de la Moscova, slugile lor de aici și oligarhii de votul moldovenilor din afară? Desigur, în primul rând din cauza felului în care votează. Și ei votează așa tocmai pentru că toată cohorta aceasta care dorește să oprească Moldova din drumul său spre dezvoltare, nu poate ajunge la ei cu manipularea atât de ușor precum o fac cu cei din Republica Moldova. Dar și mai important, le este aproape imposibil să le cumpere votul unor oameni bine informați și independenți financiar.
Cei peste 300 de mii de moldoveni din diaspora care au votat la 3 noiembrie își iubesc țara. Și ei contribuie atât financiar, cât și intelectural și social, la dezvoltarea Moldovei. În același timp, ei sunt niște ambasadori extraordinari ai țării noastre oriunde s-ar afla, deoarece se remarcă acolo prin profesionalismul și disciplina cu care își fac treaba.
Politicienii moldoveni, indiferent de viziunile lor, trebuie să le fie recunoscători celor din diaspora, majoritatea plecați din țară din cauza incompetenței clasei politice de la Chișinău, că își iubesc într-atât de mult țara încât pe lângă faptul că o întrețin financiar, merg la vot într-o proporție mai mare decât orice alt stat din lume. Acesta este cel mai evident semnal prin care ei arată că le pasă și că vor să se întoarcă în Moldova. Și să facă tot posibilul ca să transforme țara noastră într-una cât mai apropiată de ceea ce au văzut acolo unde se află ei astăzi.
Iar noi trebuie să facem tot posibilul să-i ținem aproape de Moldova. Și în mod evident, nu doar oferindu-le și respectându-le dreptul la vot. Dar și creându-le câte mai multe facilități pentru a investi acasă și a-și dori să se întoarcă în țară.
Ei, cei plecați, noi, cei de aici, cu toții formăm Moldova. O Moldovă care a demonstrat întregii lumi că prețuiește enorm democrația și libertatea și că este determinată să lupte pentru aceste valori. Mulțumesc, Moldovă frumoasă și trează. Vă mulțumesc, fraților, oriunde v-ați afla!