Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că se cere un efort comun în fața amestecului Rusiei
Trebuie să luptăm împreună împotriva dezinformării și propagandei Rusiei. Este mesajul pe care l-a transmis președintele Maia Sandu în cadrul celui de-al treilea summit al Comunității Politice Europene, ținut la Granada, în sudul Spaniei. Întâlnirea, cu discuții așteptate pe tema războiului ruso-ucrainean și a migrației, este marcată de absențele notabile ale Turciei și Azerbaijanului, care au sărit peste summit, pe măsură ce tensiunile cresc în legătură cu Karabah, scrie AFP. Trimisul nostru special la summitul din Granada, Dumitru Mișin, ne spune mai multe. Bună seara.
Reuniunea de la Granada se axează pe actualele provocări, cu care se confruntă Europa, dar și pe cele care ar putea apărea în viitor. Într-un interviu pentru Jurnal TV, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că se cere un efort comun în fața amestecului Rusiei.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Ca să luptăm împotriva celor care sunt folosiți de Rusia ca să submineze democrațiile și statele noastre. Avem alegeri în Republica Moldova în noiembrie. Alte state din regiune au alegeri și se confruntă cu aceeași problemă - interferența Rusiei în afacerile noastre interne."
Un discurs la sesiunea plenară inaugurală a celui de-al treilea summit al Comunității Politice Europene a ținut președintele Ucrainei. Potrivit lui Volodimir Zelenski, unitatea Europei trebuie să funcționeze la maximum, pentru ca în viitor să nu fie niciun război. Zelenski afirmă că Rusia analizează în prezent diverse scenarii pentru următorii ani. Unul dintre acestea este deosebit de periculos, spune Zelenski.
VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Dacă va exista o pauză în această agresiune împotriva Ucrainei – orice înghețare a situației, va exista un nou moment critic. 2028. Dacă Rusiei i se permite să se adapteze acum, până în 2028, Kremlinul va putea restabili potențialul militar, pe care noi l-am distrus și va avea suficientă putere pentru a ataca țările aflate în vizorul expansiunii ruse. Pe lângă Ucraina, acestea sunt cu siguranță țările baltice și, cu siguranță, alte țări în care sunt prezente contingente rusești. Acestea sunt informații, clare de la Serviciul nostru de Informații și Securitate. Vi le semnalăm direct vouă."
Trebuie să câștigăm în Ucraina, pentru ca Putin să nu poată extinde această agresiune, a conchis Volodimir Zelenski.
Dacă disensiunile politice de la Washington subminează sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina, Europa nu va putea umple golul, a declarat în context șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell.
JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "Ucraina are nevoie de sprijinul Uniunii Europene, fapt sigur că îl va avea și noi îl vom mări, dar și de sprijinul SUA. Speranța mea, speranța ucrainenilor și cred că a tuturor celor care nu vor ca Putin să câștige acest război este să caute căi ca SUA să revină la această problemă și să continue să susțină Ucraina."
Președintele american Joe Biden i-a asigurat marți pe aliații occidentali că Statele Unite vor rămâne alături de Ucraina chiar dacă republicanii au împiedicat temporar finanțarea țării invadată de Rusia lui Putin. Casa Albă a avertizat că ajutorul s-ar putea epuiza în câteva luni dacă republicanii din Congres nu vor adopta acordarea de noi fonduri pentru Ucraina. Reuniunea din Granada este la treia ediție. Cel din urmă summit similar s-a desfășurat în iunie curent, în Republica Moldova. Mâine, va avea loc o reuniune informală, la care vor participa liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Principalele chestiuni care vor fi abordate sunt autonomia strategică deschisă și pregătirea UE pentru următoarea extindere.