Exporturile au crescut cu 63%
Economic 18 octombrie 2022, 19:34 | 563

De la începutul anului, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de aproape trei miliarde de dolari. Acest volum de exporturi depășește cu peste 63% indicatorii înregistrați în aceeași perioadă a anului trecut. Au crescut și importurile, însă cu doar 33 de procente. Potrivit Biroului Național de Statistică, România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova. Din ianuarie și până în august, exporturile de produse locale peste Prut au crescut de aproape două ori.

Principalele produse exportate de Republica Moldova peste hotare sunt cerealele, semințele și fructele oleaginoase, grăsimi și uleiuri vegetale, dar și diferite tipuri de aparate electrice. În primele opt luni ale anului, exporturile în Uniunea Europeană au crescut cu 55% și au însumat peste 1,7 miliarde de dolari. Astfel, piața europeană deține o cotă de aproape 60% în totalul exporturilor moldovenești.

Au crescut și exporturile destinate țărilor CSI. În ianuarie-august curent, acestea au avut o valoare de 620 de milioane dolari, fiind de două ori mai mari în comparație cu perioada similară a anului trecut. Cota pieței CSI reprezintă însă doar 21% din totalul exporturilor. La modul general, principalele țări de destinație a exporturilor moldovenești sunt România (unde merg peste 28% din produsele locale), Ucraina (care recepționează 14% din mărfurile autohtone) și Turcia (care deține o cotă de aproape %).

În Rusia merg doar 5% din exporturile moldovenești. Ca și tendințe, în anul curent exporturile în Ucraina au crescut de șapte ori, în România și Italia - de aproape două ori, în Turcia - cu 58% și în Polonia - cu 23%. În același timp, s-au diminuat exporturile de mărfuri în Federația Rusă (cu 13%), în Germania (cu 4%), în Israel (cu 34%) și în China (cu 33%).

Datele BNS mai arată că în ianuarie-august curent, importurile de mărfuri au ajuns la 5,9 miliarde de dolari, fiind în creștere cu 33% față de aceeași perioadă a anului trecut. Importurile de mărfuri provenite din țările Uniunii Europene au crescut cu 32%, iar cele din țările CSI s-au majorat cu 42%. Deficitul balanței comerciale a crescut cu 338 de milioane dolari comparativ cu nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2021.

Opinia ta contează. Comentează!