Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova va avea Arenă Națională

Europa este cuprinsă de valul de entuziasm provocat de Campionatul European de fotbal. Turneu final găzduit de Germania și la care participă 24 de echipe de pe continent. Chiar dacă naționala Republicii Moldova nu este în Germania, ieri și moldovenii au stat cu sufletul la gură în fața televizoarelor sau chiar în tribunele stadionului din Munchen, acolo unde echipa României a oferit una dintre cele mai solide prestații la care am asistat până acum la turneul final și a învins cu 3:0 Ucraina.

Am avut privilegiul să asist la acest meci din tribune și să trăiesc pe viu uriașa bucurie care a cuprins românii de pretutindeni. De altfel, în ultimele 24 de ore, toată presa română vorbește doar de meci și de imensa satisfacție pe care a adus-o.

Și în Moldova s-a discutat destul de mult de fotbal în ultima săptămână. Mai exact de un ipotetic stadion pe care actuala guvernare s-a angajat să-l construiască la Chișinău și care ar urma să aibă o capacitate de 20-25 de mii de locuri. O arenă națională pe care țara noastră nu o mai are după demolarea, în 2007, a arhaicului Stadion Republican și care ar urma să coste 85 de milioane de euro. De altfel, Moldova este singura țară din Europa care nu are în prezent un stadion național de fotbal.

Anunțul privind demararea proiectului stadionului național a venit însă și cu mare scandal. A sărit ca arsă toată gașca de „moldavskie ivanî” și căutători de candidat unic, toți ca unul indivizi care au guvernat această țară în trecut, când au prădat-o și distrus-o, aducând-o la statutul de cea mai săracă din Europa. Și toți băieții ăștia au devenit peste noapte experți și-n fotbal sau chiar proiectare și construire de stadioane și-au decis ei că nu are Moldova nevoie de așa ceva și că guvernarea s-a lansat în acest proiect pentru a fura bani. Dacă toată perioada în care au fost la guvernare principala lor preocupare a fost furtul, evident că ce le vine prima în minte e încă vreun kuliok de bani cu care să se pricopsească.

Moldova are însă nevoie de un stadion. Și o arenă de fotbal, care da, e adevărat, costă foarte mult, poate, dacă e utilizată profesionist și inteligent, să-și recupereze rapid investiția. Spre exemplu Germania, gazda Euro 2024, se așteaptă la profituri de peste 3 miliarde de euro din organizarea turneului final.

Iar mai aproape de noi, Cluj Arena, stadion de 30 de mii de locuri construit în 2011 și care, pe lângă meciuri de fotbal, a devenit și gazda unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică din lume, Untold. Festival ce a adus orașului Cluj și României 70 de milioane de euro doar anul trecut. Asta în condițiile în care stadionul a costat 50. Per total, de când este organizat acest festival la Cluj, a adus României peste 200 de milioane de euro. Iar pe cel mai mare stadion de peste Prut, Arena Națională, acum câteva zile s-au organizat două concerte ale celebrei trupe Coldplay, care au adus, în doar două zile, profituri de peste 7 milioane de euro. De altfel, România a construit în ultimii 13 ani în jur de 15 stadioane noi, care au costat peste un miliard de euro. Altele 6-7 sunt acum în construcție sau fază de proiectare. O mare parte din bani, trebuie spus, au provenit din fonduri europene. Fonduri la care vom avea și noi acces mult mai ușor odată ce vom avansa pe cursul european.

Unii vor spune poate că noi nu avem fotbal și nu ne trebuie stadion. Că suntem țară mică și că trebuie să ne focusăm pe alte domenii. Vă voi da aici însă exemplul uneia dintre cele mai mici țări din Europa – Islanda. Care în 2016, când s-a calificat pentru prima dată la un turneu final european, avea o populație ce abia depășea 300 de mii de locuitori, adică nici cât jumătate de Chișinău. Și calificarea Islandei a venit cu un așa val de entuziasm că peste vreo 9 luni după prestațiile echipe de la Euro 2016, această țară a trăit un adevărat boom al natalității, născându-se cei mai mulți copii după începutul anilor 90. Iar ulterior și cu o creștere economică spectaculoasă.

Fotbalul este demult mai mult decât un sport, e și un fenomen, chiar o industrie care dacă e gestionată corect poate aduce, pe lângă unitate și mândrie națională, copii și tineri la sport, chiar și mulți bani. Dar toate astea sunt imposibile fără o infrastructură modernă.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!