Premiiul Nobel pentru fizică 2024
Externe 8 octombrie 2024, 20:21 | 456

Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2024 a fost decernat marți de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe lui John Hopfield, de la Universitatea Princeton din Statele Unite, și lui Geoffrey Hinton, de la Universitatea din Toronto. Cei doi au invenții fundamentale care permit mașinilor să învețe cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale.

Pentru a ţine pasul cu descoperirile ştiinţifice din ultimele decenii, premiul pentru fizică a fost acordat pentru descoperiri şi realizări în domenii diverse precum tehnologia comunicaţiilor, radiaţii cosmice sau structura materiei.

Până în prezent, au fost acordate 117 premii Nobel pentru Fizică. Cel mai tânăr laureat al acestui premiu a fost Lawrence Bragg, care avea 25 de ani când a primit premiul Nobel, împreună cu tatăl său, în 1915.

La polul opus se află cel mai în vârstă laureat al premiului Nobel pentru fizică până în prezent – Arthur Ashkin, care avea 96 de ani în momentul primirii premiului.

Printre laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică, de la începutul acordării acestora, se numără Guglielmo Marconi (1909, pentru contribuţia adusă dezvoltării telegrafiei fără fire) și Albert Einstein (1921, pentru descoperirile sale privind teoria fizicii, precum şi pentru descoperirea legii efectului fotoelectric).

Premiile vor fi înmânate laureaţilor în cadrul unei ceremonii speciale ce va fi organizate pe 10 decembrie, ziua morţii lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

Anul acesta, premiile la fiecare categorie sunt însoţite de o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze, puţin peste 1 milion de dolari, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!