Lucia Pîrău a fost diagnosticată în noiembrie cu mielită transversă, o boală rară și devastatoare
Social 17 decembrie 2024, 17:43 | 134

O profesoară cu un potențial enorm, apreciată și de colegi, și de copii, a fost nevoită să-și întrerupă activitatea în școală. Lucia Pîrău a fost diagnosticată cu mielită transversă, care poate conduce la afectarea coloanei vertebrale. Tratamentul a început la Chișinău, dar specialiștii i-au recomandat pacientei o reabilitare complexă în străinătate. Familia Luciei Pîrău face tot ce îi stă în puteri, însă costurile sunt prea mari...

EVELINA PÎRĂU, fiica Luciei Pîrău: "Era o zi de vineri, 15 noiembrie a acestui an, mama a plecat la serviciu și a simțit o durere bruscă în spate, apoi avea și niște slăbiciuni în picioare. Și în doar câteva ore mama deja nu își mai simțea corpul. Mama acum nu poate merge, nu își simte deloc corpul. Ea poate mișca doar mâinile și capul."

Mielita transversă este o inflamaţie a coloanei vertebrale. Ţinta ei este materialul izolator, care acoperă fibrele celulelor nervoase. În speranța unui tratament eficient, Lucia Pîrău a fost dusă în Germania.

EVELINA PÎRĂU, fiica Luciei Pîrău: "Am stat în Germania 12 zile într-o clinică din München, acolo mama a trecut printr-o serie de investigații complexe, a urmat și un tratament și anume ședințe de plasmafereza. Într-un final acestea nu au dat niciun efect, nicio îmbunătățire semnificativă. Medicii ne-au spus că singura șansă este etapa de reabilitare. În Germania noi ne-am dorit să rămânem pentru reabilitare, însă doar pentru trei luni de reabilitarea într-o clinică specializată era nevoie de 100 de mii de euro."

Familia nu și-a permis să rămână în Germania și a ales un curs de tratament într-o clinică din România.

EVELINA PÎRĂU, fiica Luciei Pîrău: "Acum mama este într-o clinică din România, face kinetoterapie, recuperare robotizată, însă costurile sunt uriașe. Pentru șase luni de reabilitare în România avem nevoie de 48 de mii de euro. Dar va dura poate și mai mult de un an această reabilitare. Mama de fapt este o luptătoare și ea în fiecare zi face eforturi foarte mari și colosale. Și noi avem speranța ca ea se va reabilita și eu cred că mama va merge din nou. De fapt aș vrea ca oamenii să ne susțină în continuare ca mama să se poată reabilita."

Lucia Pîrău are 46 de ani. Activează ca profesoară din 2005. Până nu demult, era director adjunct la un liceu din Chișinău. „Lucia Pîrău este un exemplu pentru toți profesorii, prin dedicația sa”, mărturisește sora acesteia, Ludmila Daraban.

LUDMILA DARABAN, sora Luciei Pîrău: "Este un învățător cu inimă mare, iată de ce cred că majoritatea celor care o cunosc, o cunosc din perspectiva unui învățător, unui om cu inimă mare. Cred că astăzi merită o atenție sporită din partea noastră, pentru ca să îi dăm încă o șansă, pentru ca acest CV al ei să fie completat în continuare. S-a oprit acest CV la anul 2024. Eu aș vrea ca să continue pentru că întotdeauna a dat ce este mai bine."

Cheltuielile pentru tratament au crescut simțitor și familia se vede acum nevoită să strângă fonduri suplimentare.

LUDMILA DARABAN, sora Luciei Pîrău: "Încercăm să ne mobilizăm, sunt oameni cu inimă mare care au răspuns din start la apelul nostru și care încă mai răspund. S-au organizat, se organizează acte de caritate. Și sper că va fi un sprijin la starea de bine a ei."

Cei care vor să ajute familia Pîrău, pot face donații în conturile afișate pe ecran.

Opinia ta contează. Comentează!